Skäms du för att gå på gymmet?

Gymmet kan vara alldeles underbart - om man väl lär känna det från dess rätta sida. Från början så kan det dock vara en plast som är allt annat än bekvämt. Det låter mycket, folk stönar, folk svettas, folk stirrar i spegeln, det är hög musik och man blir exponerad på ett helt nytt sätt vid varje övning. Är man ovan vid träning så kan även den egna träningen komma att påverkas - alla verkar veta exakt vad som ska göras, och själv så har man ingen aning om hur olika maskiner fungerar och än mindre hur man exempelvis ska lyfta vikter för att undvika skador.

Det första vi kan säga är att man faktiskt ska ta gymmet för vad det är: en plats dit man går för att träna och skaffa sig en bättre fysik. Alla är där av samma anledning. Det innebär att du när som helst kan fråga någon om hjälp, att du kan be någon passa dig eller visa hur en övning ska gå till. Om du upplever speglarna som skrämmande och att du känner sig uttittad så finns de där av den enkla anledningen att man ska kunna se att man utför olika övningar på ett korrekt sätt. Speglarna finns inte där för att folk ska kunna spana in varandra.

En bra sak är att anlita en personlig tränare som instruerar dig till en början och lär dig grunderna i träningen. Det - och att våga prova olika träningsformer och pass - brukar skapa en säkerhet och leda till att gymmet i fråga blir en mindre skrämmande plats och istället det underbara stället för träning som vi hoppas att du ska lösa medlemskap till.

Generande hårväxt skapar problem och hämmar träningen

Men, vissa saker kan ändå vara hämmande. Man kan skämmas över sin egen kropp och över hur man ser ut. Vissa kan känna ett sådant obehag att man direkt utesluter gymmet som träningslokal - eller klär sig på ett sådant sätt att man hämmar sin egen träning.

Ett område som kan påverka klädseln handlar om generande hårväxt. Att som kille gå omkring med en väldigt hårig rygg kan innebära en stor skam och utesluta att man löser gymkort. Likväl kan hårväxt vid bikinilinjen, på benen eller armarna göra detsamma för en kvinna.

För att maximera sin träning så behöver man ofta ha kläder som ger maximal flexibilitet och rörlighet; man vill definitivt inte vara påbylsad med långbyxor och heltäckande tröjor. Det blir dessutom för varmt. Vad göra; kan man lösa ett problem med generande hårväxt utan att tvingas raka - eller vaxa - sig inför varje pass? Faktum är att detta numera är möjligt och där en av metoderna som rekommenderas handlar om en hårborttagning med laser.

Hårborttagning med laser fungerar

Först och främst. Att genomföra en hårborttagning med laser innebär inte att du blir hårfri direkt. Det handlar om flera behandlingar snarare än om en enda. Lite beroende på vilket område (du kan genomföra en hårborttagning med laser var som helst på kroppen) och hur kraftig din hårväxt är så varierar också antalet behandlingar. Mellan 3-7 behandlingstillfällen brukar vara en tumregel att förhålla sig till.

Och: du utför inte dessa tätt inpå varandra heller. Håret måste brännas bort i en aktiv fas; det innebär konkret att du måste vila mellan varje behandlingstillfälle. Här kan vilan - återigen beroende på din hårväxt och var på kroppen behandlingen sker - sträcka sig från allt ifrån en månad till tio veckor.

Men, det som väntar på något gott och så vidare: en hårborttagning med laser ger också ett permanent resultat. Det handlar alltså om att byta ihop under en kortare period av livet för att bli av med något som uppenbarligen stör- och hämmar dig i din vardag.

Behandlingen erbjuds i Stockholm

En hårborttagning med laser är en relativt ny metod och det innebär att den är exkluderad till våra större städer - än så länge. Bor du i Stockholm så kan du hitta kliniker som erbjuder behandlingen, likaså om du bor i Malmö och Göteborg. Här finns en i Stockholm.

I och med att det finns en vila mellan varje behandlingstillfälle så skulle vi dock även rekommendera dig som bor i en mindre stad att boka in en tid. Handlar det om en vila på 10 veckor och tre behandlingstillfällen så kanske det motiverar några resor till vår huvudstad?

19 Sep 2018