Är klättring en träningsform för alla?

Klättring ökar ständigt i popularitet men är det verkligen en träningsform som passar alla? Vi försöker hitta ett svar!

Fysiska förutsättningar för klättring

För att kunna klättra så behövs det bra kraft i händerna och i överkroppen. Är man frisk så är det inget problem att öva upp men om man är sjuk och har till exempel artros i händerna så kan det bli svårt att utöva klättring då detta ofta kräver mycket rörelse och styrka just där.

Behövs några förkunskaper?

Klättra har människor gjort i alla tider och de flesta förstår att de inte ska klättra på högre eller mer svåråtkomliga platser än de kan behärska. Dock kan det vara bra att gå en kurs om man provat att klättra, tycker om det och vill utveckla sin teknik. Ibland är det nödvändigt att gå en kurs för att få tillgång till svårare väggar på vissa klätterklubbar.

Klättringsutrustning

Att ha bra utrustning från början är inte så vanligt. De flesta köper utrustning allt eftersom de upptäcker att de behöver det. På de flesta klubbar som håller till inomhus kan man låna eller hyra utrustning. Det är bra på många sätt, exempelvis så är det fördelaktigt att veta vilka egenskaper man ska titta efter när man exempelvis köper klätterskor eller handskar.

Klättrar man utomhus behövs ofta en helt annan utrustning än inomhus eftersom utomhusklättring bjuder på helt andra utmaningar.

Lämpliga platser att klättra på

Man kan klättra utomhus eller inomhus. Det finns roliga klätterväggar i princip hela Sverige. Du kan syssla med klättring i Göteborg eller i dess närförorter. Klätterväggar inomhus har ofta flera olika svårigheter och man kan lätt se och följa hur det är tänkt att man skall klättra. Att klättra inomhus är en lämplig första början.

Att klättra utomhus är självklart en härlig känsla då det finns en naturlig drivkraft i oss människor att klättra upp på höga berg. Bohuslän är ett välbesökt klätterlandskap men det finns även andra ställen som är bra. Om du skall klättra utomhus är det viktigt att du har riktigt bra utrustning.

21 Oct 2022