Blogg

RSS

Vad betyder förlovningsringen? En djupdykning i dess symbolik och betydelse

17 Aug 2023

Förlovningsringen är en tidlös symbol för kärlek och åtagande. Den är mycket mer än bara ett vackert smycke; den bär med sig en djupgående innebörd och tradition som går tillbaka i århundraden.

I denna artikel kommer vi att utforska betydelsen av förlovningsringen och dess symbolik, och förklara varför den har blivit en så viktig del av förlovningsceremonin.

Förlovningsringens historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Redan i det antika Egypten bar människor ringar som symboliserade deras äktenskapliga status. I romerska tider var ringen ett tecken på ägande och förtroende. Traditionen att använda förlovningsringar som ett löfte om äktenskapliga förpliktelser spårar sina rötter tillbaka till medeltiden i Europa.

Symbolik och Betydelse

Förlovningsringen har en rik symbolik och innebörd som varierar över olika kulturer och traditioner. Här är några av de vanligaste betydelserna för förlovningsringen:

  • Kärlekens evighet: Förlovningsringen representerar kärlekens evighet och odödlighet. Dess cirkulära form har inget början eller slut, vilket symboliserar att kärleken mellan två människor är tidlös och oändlig.
  • Löfte och trohet: Genom att ge och bära en förlovningsring uttrycker par sitt löfte om att vara trogna och ägna sig åt varandra. Ringen blir en påminnelse om det gemensamma åtagandet och styrker bandet mellan två personer.
  • Offentlig förklaring av kärlek: Att bära en förlovningsring visar att man är upptagen och förlovad med en speciell person. Det fungerar som en offentlig deklaration av ens kärlek och engagemang gentemot sin partner.
  • Framtida hopp och förväntningar: Förlovningsringen är en symbol för det kommande äktenskapet och de framtida förhoppningar och förväntningarna som par delar. Den representerar planerna om att bygga ett liv tillsammans och skapa en gemensam framtid.

Ska du förlova dig? Hitta din och din partners ring här: fintochbilligt.se/ringar/forlovningsringar/

Vilka behandlingar kan man få på en skönhetsklinik på Östermalm?

11 May 2023

En skönhetsklinik på Östermalm kan med all säkerhet erbjuda dig alla slags behandlingar du vill eller behöver ha för din skönhets skull. Testa får du se.

Vad sägs om att du kan gå till en och samma skönhetsklinik för riktigt många behandlingar? Alla olika. Ta till exempel en helt vanlig makeup, en massage, plastikkirurgi, hudföryngring, hårborttagning och kroppsformning. Det är ett brett register och det slutar kanske inte ens där.

På vissa ställen kan man få genomgå medicinsk plastikkirurgi. På andra är det i stället välbefinnande med betoning på lite lyx som gäller. Det finns flera sorters ansiktsbehandlingar för både kvinnor och män. Varför inte passa på att ge dig själv en present och få tillbringa en stund på en skönhetsklinik och se vad som händer.

På en skönhetsklinik på Östermalm kan du bli den du verkligen är

Behandlingscentret på Östermalm är inte bara en plats för skönhet. Det handlar om att ge hela människan det som kroppen och hjärtat längtar efter. När alla bitar är på plats kommer du att känna dig som en helt ny människa. Ett bättre självförtroende kan göra dig till den du verkligen är.

Det är inte alltid det hjälper att fixa huden eller ögonen, kanske har du till och med provat med flera olika sorters plastikkirurgi. Det finns tillfällen då medicinsk plastikkirurgi är nödvändig för att du ska må bra. Men hur det än är måste du också må bra på insidan. Det som finns innanför huden.

Utvecklas med din hund på en hundkurs i Stockholm

8 Apr 2023

En hund blir inte bara ens familjemedlem, den blir även ens bästa vän. För att ha så roligt som möjligt och utvecklas, gå en hundkurs du gillar i Stockholm.

Vilma hade äntligen skaffat sin första egna hund. Hon hade växt upp med hund hela livet, men alltid velat ha en egen. Trots att hon hade älskat sina andra hundar, så hade hon sett det bandet de hade till hennes mamma. Det var ett band hon drömde om att få med sin egna hund.

Trots att hon var van så valde hon att gå en kurs med den. Man är aldrig fullärd och det var något Vilma visste om. Dessutom var grunden så pass viktig med hunden, att hon tyckte det var värt att ta hjälp av proffsen. Vilma ville ha sin fyrbenta bästa vän till allt. Hon ville träna agility och lydnad och hon ville även tävla.

Givande hundkurs i Stockholm

För Vilma var det svårt att ha tålamod, men hon visste att med djur var tålamod nyckeln till lycka. En kurs i taget så både hon och vovven hann med. Trots det var det svårt att bestämma sig för vilken hundkurs i Stockholm hon skulle välja, det fanns så många olika.

Kanske skulle hon pröva att testa på någon för att se vad det var hon faktiskt ville träna mest på. Vilma visste att med bra instruktörer och roliga kurser, så skulle både hon och hennes hund ha en riktigt rolig tid ihop.

Gratis tandläkare i Solna – för dig som är ung

1 Mar 2023

Det är gratis att gå till en tandläkare i Solna. I alla fall om du inte har fyllt 23 år än. Så passa på att åtgärda dina tänder innan du behöver betala för det.

Du vet väl att alla i Sverige har rätt till gratis tandvård fram tills att de fyller 23? Det är ett mycket generöst erbjudande som särskilt du som fyllt 20 bör använda dig av. De där åren mellan 20 och 23 kan nämligen spela stor roll för hur dina tänder mår när du blir pensionär.

Även om du är ung och fri bör du självklart fundera på hur livet ska bli när du blir gammal. Och inte bara lite gammal utan så där supergammal, typ över 70. Passa på att åtgärda dina tänder nu, så slipper du betala dyra pengar för det senare i livet. Om inte annat kan du se det som en typ av pensionssparande.

Fixa till dina tänder hos en tandläkare utan att betala för dig

Hos en tandläkare i Solna kan du få hjälp med allt från tandreglering till lagning av hål och allmänna undersökningar. Tandreglering kan mycket väl falla inom ramarna för fri tandvård. Däremot kan det vara mycket dyrt att reglera tänderna som vuxen, eftersom det är en behandling som sker över lång tid och som kräver flera återbesök.

Passa på att åtgärda det där sneda bettet som gör att du får spänningshuvudvärk, eller de där tätt sittande tänderna som gör att du inte kan få ordentligt rent i (det obefintliga) mellanrummet mellan tänderna. Och gör det nu, medan tid är att fortfarande ta del av den fantastiska fria tandvård som erbjuds alla svenska medborgare under 23 år.

När olyckan är framme kan du behöva akuttandvård i Solna

12 Nov 2022

Vid tandvärk eller ifall du slagit ut en tand finns det inte tid att vänta. Då är det tryggt att känna till att det finns snabb akuttandvård i Solna.

Få saker är mer frustrerande och plågsamt än tandvärk. En värkande tand lägger sordin på hela livet och vardagssysslorna kan bli ytterst svåra att utföra när hela munnen gör ont. Tandvärk kan dessutom vara farlig då inflammationer kan sprida sig till närliggande vävnad och bli till ett ännu större problem.

Vid akuta tandproblem vill man ha snabb vård. Att stå i kö är inget man har tid till när smärtan är som värst. Då kan det vara skönt att veta att det finns tandläkare i Solna som kan hjälpa till inom 24 timmar.

Alla kan behöva akuttandvård någon gång i livet

Många av oss har en tandläkare vi gått till länge. Denna tandläkare är säkert bra på alla sätt, men har kanske inte möjlighet att ta emot akutbesök. Då är det viktigt att veta vart man kan vända sig för att få akuttandvård.

Att få ont i tänderna kan nämligen drabba gammal som ung. Det finns skador som kan uppkomma väldigt fort. Exempel på detta är utslagna tänder. Att slå ut en tand behöver inte vara så dramatisk som det låter. Det kan räcka med ett felsteg på en trottoar där tänderna olyckligtvis blir kroppsdelen som får ta smällen. I sådana jobbiga lägen är hjälpen som tur är inte långt borta, tack vare snabb och pålitlig akuttandvård.

Är klättring en träningsform för alla?

21 Oct 2022

Klättring ökar ständigt i popularitet men är det verkligen en träningsform som passar alla? Vi försöker hitta ett svar!

Fysiska förutsättningar för klättring

För att kunna klättra så behövs det bra kraft i händerna och i överkroppen. Är man frisk så är det inget problem att öva upp men om man är sjuk och har till exempel artros i händerna så kan det bli svårt att utöva klättring då detta ofta kräver mycket rörelse och styrka just där.

Behövs några förkunskaper?

Klättra har människor gjort i alla tider och de flesta förstår att de inte ska klättra på högre eller mer svåråtkomliga platser än de kan behärska. Dock kan det vara bra att gå en kurs om man provat att klättra, tycker om det och vill utveckla sin teknik. Ibland är det nödvändigt att gå en kurs för att få tillgång till svårare väggar på vissa klätterklubbar.

Klättringsutrustning

Att ha bra utrustning från början är inte så vanligt. De flesta köper utrustning allt eftersom de upptäcker att de behöver det. På de flesta klubbar som håller till inomhus kan man låna eller hyra utrustning. Det är bra på många sätt, exempelvis så är det fördelaktigt att veta vilka egenskaper man ska titta efter när man exempelvis köper klätterskor eller handskar.

Klättrar man utomhus behövs ofta en helt annan utrustning än inomhus eftersom utomhusklättring bjuder på helt andra utmaningar.

Lämpliga platser att klättra på

Man kan klättra utomhus eller inomhus. Det finns roliga klätterväggar i princip hela Sverige. Du kan syssla med klättring i Göteborg eller i dess närförorter. Klätterväggar inomhus har ofta flera olika svårigheter och man kan lätt se och följa hur det är tänkt att man skall klättra. Att klättra inomhus är en lämplig första början.

Att klättra utomhus är självklart en härlig känsla då det finns en naturlig drivkraft i oss människor att klättra upp på höga berg. Bohuslän är ett välbesökt klätterlandskap men det finns även andra ställen som är bra. Om du skall klättra utomhus är det viktigt att du har riktigt bra utrustning.

Kiropraktor tar hand om din kropp i Kungsholmen

20 Sep 2022

Det är fantastiskt hur mycket kroppen klarar av. Man sliter på den, ändå funkar den. Visst med smärta, men inget som inte en kiropraktor i Kungsholmen löser.

Lisa och Axel har idag en stor gård som de dagligen tar hand om. Det är djur som ska in och ut, det ska städas efter dem, fyllas på med mat och vatten. Utöver detta ska man även ta hand om dem på andra sätt. Dagarna går allt för ofta alldeles för fort - många gånger känns det som det behövs fler timmar på dygnet.

Axel brukar säga till Lisa att inte bära så tungt - det är bättre att gå flera gånger. Kanske är det för att Axel är trött på att höra Lisas jämrande om kvällarna då kroppen värker. Men hästtjej som hon är så lyssnar hon inte. Bär man tungt och tar mer på en gång, då sparar man också tid. Så man kan se det på olika sätt.

Se över din kropp hos kiropraktorn

Lisa är dock själv väldigt noggrann med att se över djuren i tid. De ska aldrig behöva gå så långt att de får ont, utan behandlingar ges med jämna mellanrum för att hålla deras kroppar i skick. Det är exakt vad Lisa och Axel också själva borde göra med sina kroppar.

Både vid smärta och i förebyggande syfte, så kan man gå till kiropraktor på Kungsholmen. Där tar de hand om ens kropp på bästa sätt så man klarar av det liv man vill leva.

Hälsokontroller i Uppsala – en förebyggande undersökning av din hälsa

1 Sep 2022

Hälsokontroller i Uppsala innefattar olika undersökningar, provtagning (t.ex. blod- och urinprover), och samtal om hälsa utifrån flera olika parametrar.

Syftet med en hälsokontroll är att få en överblick över en persons hälsa just nu. Hälsokontroller görs i förebyggande syfte. Vid en hälsokontroll kan man upptäcka sjukdom eller risk för sjukdom innan den brutit ut, eller tidigt i sjukdomsskedet. När du känner till vilka riskfaktorer just du har, kan du också få rätt hjälp och kanske förhindra att sjukdomen bryter ut.

Om du vet hur det står till med din hälsa kan du också få hjälp med hur just du kan bibehålla det som är bra, och få råd och tips om hur du kan förhindra sjukdom och ohälsa. Du som bor i Uppland kan t.ex. genomföra hälsokontroller i Uppsala.

Vad ingår i hälsokontroller?

Vanliga undersökningar som ingår i hälsokontroller kan vara blodtryck, puls, synundersökning, längd och vikt, blodprover och urinprov. För att få en komplett bild ingår oftast ett samtal med en legitimerad sjuksköterska vid en hälsokontroll i Uppsala. Då för ni ett samtal om olika levnadsvanor, upplevd hälsa och olika områden som påverkar hälsan. Ämnen som tas upp kan vara kost, motion, stress och alkoholvanor.

Kanske funderar du på hur det står till med din hälsa, om allt står rätt till eller om du går och bär på något oupptäckt? För att få veta kan boka ett besök för hälsokontroll via din företagshälsovård, hos vårdcentralen eller hos en privat vårdgivare.

Hälsoundersökning i Västerås för kvinnor mitt i livet

9 Aug 2022

Kvinnor mitt i livet upplever ofta diffusa hälsobesvär. Genom en hälsoundersökning på privat klinik i Västerås kan du komma till rätta med dina symptom.

I dag upplever många kvinnor att de inte får nog med gehör i vården för de hälsoproblem de söker för. Då kan en hälsokontroll på en privat klinik vara ett sätt att på egen hand försöka komma tillrätta med vad som orsakar de upplevda besvären.

Det är inte ovanligt att söka sig till alternativmedicin när det kommer till många aspekter av kvinnohälsan som länge nedprioriterats av den medicinska vetenskapen. Och säkert finns många möjliga vägar att gå med ayurveda, holistisk medicin och liknande. Men det är inte ovanligt att kvinnor motvilligt väljer alternativa medicinska behandlingar, när de i själva verket helst av allt skulle vilja bli tagna på allvar av en så kallad “riktig” läkare.

Hälsoundersökning hos en läkare som tar dig på allvar

Det finns stora möjligheter att träffa just en sådan läkare när du väljer hälsoundersökning i Västerås på en privat klinik. Vissa aktörer har specialiserat sig på att gå till botten med de besvär kvinnor mitt i livet ofta drabbas av. Det är inte nödvändigt att gå flera decennier med hälsoproblem som tydligt påverkar vardag och livskvalitet.

Genom grundlig provtagning och hälsoundersökning kan du och din läkare diskutera möjliga vägar till både behandling av och orsaker till dina symptom. Oavsett varför du hittills inte upplevt dig sedd av primärvården, finns alltså ingen anledning att ge upp och välja att bita ihop dag efter dag.

En bra frisör i Uppsala

27 Jul 2021

Ni vet hur jobbigt det kan vara att byta frisör? Innan man blir bekanta och frisören vet precis vad man vill ha. Det dilemmat hade Kristin när hon flyttade till Uppsala och började leta frisör.

Idag är det lite enklare än det var förr. Nu kan man hitta recensioner på nätet. Det är bara att googla, vilket Kristin gjorde. Flera salonger dök upp men en stod ut lite extra. Hair Studio i Uppsala. Det hon fastnade för var frågan “Behöver du göra en förändring?”. Pang, den fastnade direkt. Det var precis därför hon var där. Hon var i Uppsala för att hon behövde förändring.

Vad kunde vara bättre än att byta frisyr i en stad där ingen kände henne. Perfekt. Det var dags att boka tid.

Frisör i Uppsala skapar förändring

Inne på hemsidan bekräftades hennes funderingar i form av ett event. Dagen därpå gick hon förbi salongen och bokade en tid samtidigt som hon förhörde sig om hur eventet, som kallades “gör om dig”, fungerade för det ville hon verkligen prova på.

När hon några dagar senare kom in på salongen var det för att fixa till topparna, klippa luggen och lägga lite snygga slingor. Hon gillade genast sin frisör som ställde massor med frågor för att få veta var Kristin tyckte om. Sedan gav hon förslag vilket slutade med att Kristin gick därifrån med en helt annan färg än vad som var tänkt. Men oj, vad snyggt det blev.

Hon längtade redan till nästa gång när de skulle göra om henne. Så spännande!

Varför är det bra att äta fullkornsprodukter?

14 Sep 2020

Varför är det bra att äta fullkornsprodukter? Frågan är relevant sett till att de flesta dieter förespråkar fullkorn- framför andra alternativ och där man ser att olika träningsprogram, bloggare inom hälsa och livsstilsmagasin samtliga går i bräschen för fullkornsprodukter.

Anledningen till att fullkornsprodukter smeker så många medhårs är att dessa produkter - helt enkelt - är bättre. Det är de facto bättre att äta fullkornspasta än vanlig pasta, det är bättre att äta fullkornsris än vanligt vitt ris och det är bättre att äta fullkornsbröd än att stoppa i sig en vanlig fralla. Varför är de då bättre? Jo, för att förstå detta så måste man se till vad som skiljer en fullkornsprodukt från en vanlig, sämre sådan.

Därför är fullkornsprodukter bättre

Vi kan använda nämnda fralla som exempel. En fralla - eller något annat ljust bröd - är förvisso välsmakande, men den är några tydliga nackdelar: den inte särskilt nyttig och den gör inte att du står dig så länge. Vill du gå ner i vikt så är detta en fälla sett till att du A) äter ett bröd som är näringsfattigt och B) äter något som snabbt kommer att göra dig hungrig igen.

Skillnaden mellan ett fullkornsbröd och en fralla ligger i vad som används. Vid båda processerna så används vetemjöl. Vetemjöl består av tre delar: kärna, frö och grodd. Bakar man en fralla så använder man enbart fröet - vilket också är den del som innehåller allra minst näring. Då man raffinerar bort kärnan och grodden så försvinner också en stor del av den näring vi behöver - mineraler, vitaminer, proteiner och fettsyror. Dessa finns kvar - En Masse - då man talar om fullkornsprodukter.

Det är alltså av den anledningen som fullkorn är en bättre lösning. Genom att välja detta så kommer du också att göra ett aktivt val i att ge din kropp bättre förutsättningar att orka träna, att orka arbeta och att orka med att, så att säga, undvika fällorna längs vägen. Genom fullkorn så skapas en mättnadskänsla som gör att man klarar av att undvika fikat på jobbet, att ta den där lilla chokladbiten då man handlar och så vidare. Det är därför som fullkornsprodukter rekommenderas i alla möjliga sammanhang.

Fullkornsprodukter har dessutom visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer i mage och tjocktarm samt både typ-1 och typ-2 diabetes. Vilket, naturligtvis, är ytterligare ett starkt argument till att låta snabbmakaronerna stå kvar i hyllan i butiken och där man istället väljer fullkornspastan.

Hitta rätt balans i din kost

Man ska dock inte se fullkornsprodukter som lösningen på allt. Det handlar fortfarande om att hitta en balans i kosten och att äta rätt i övrigt. Faktum är att för mycket fullkorn också kan leda till en försämrad hälsa och en viktuppgång. Från Livsmedelsverkets sida så är rekommendationen att man äter 70 gram som kvinna och 90 gram som man. Det motsvarar ungefär en portion fullkornspasta eller två skivor bröd.

Anledningen till att man inte ska frossa i fullkorn stavas Fytinsyra - ett ämne som finns i fullkorn och som kan, i för stora mängder, hämma kroppen från att binda kalcium, zink, järn och koppar. Det är också av den anledningen som exempelvis vegetarianer bör vara lite mer uppmärksamma vad gäller intaget av fullkorn.

En annan anledning till att man bör hålla sig till den nämnda dagliga mängden - 70 gram för kvinnor och 90 gram för män - är att våra magar inte klarar av att bryta ner så mycket mer fibrer; det leder till magsmärtor, förstoppningar och gaser.

Hur effektivt är måltidsersättning?

26 Apr 2020

Har det blivit lite många extrakilon? Känns byxorna tajta? En sund livsstil med en god sömn, nyttig mat och lagom med motion är det bästa då man vill gå ner i vikt på ett mer hållbart sätt.

Det kan kännas som att vända en hel atlantångare då man vill gå ner i vikt och kanske behöver ställa om hela sin livsstil. Att byta ut dåliga vanor och istället äta sund mat på regelbundna tider och där emellan dessutom motionera kan vara svårt. Men det finns knep att ta till som exempelvis olika måltidsersättningar. Detta kan vara speciellt bra i början då de ger ett snabbt resultat vilket kan öka motivationen att helt lägga om till en sund livsstil. Men det är viktigt att säga att om man lider av fetma eller har diabetes, högt blodtryck eller hjärt- och kärlsjukdomar så bör man först konsultera sin läkare på vårdcentralen.

Snabbt resultat redan de första dagarna

En måltidsersättning innehåller väldigt få kalorier vilket gör att den tvingar kroppen att i stället ta av fettreserverna och man går på så vis ner i vikt. Många går ner två kilo redan de första dagarna vilket brukar hjälpa till att hålla motivationen uppe. Viktigt att tänka på då man väljer måltidsersättning är att den ska vara godkänd av livsmedelsverket. Det finns många märken att välja mellan med olika soppor och shakes som innehåller all den näring och de vitaminer som kroppen behöver under en dag. Just att måltidsersättning ger ett sånt snabbt resultat redan de första dagarna gör att många får ett nytt perspektiv på sin gamla livsstil och sina gamla matvanor. En annan fördel med en komplett måltidsersättning är att man slipper oroar sig för vad man får äta och inte.

Ett bra sätt som visar vägen till bra matvanor

En diet som består av måltidsersättning ska man äta som längst i tre veckor. Vill man hålla på längre bör man först konsultera en läkare eller dietist. Reglerna då man äter måltidsersättning är enkla att följa då man själv inte behöver laga mat och fatta beslut om vad man får äta. Det finns många olika produkter att välja mellan. Det är därför enkelt att hitta något som man tycker om. Att i några veckor äta måltidsersättning i stället för den mat som man tidigare åt gör även att man får perspektiv på sina matvanor. Detta leder till att många helt ändrar om sin livsstil, vilket resulterar i en bestående viktnedgång.

Ska man äta frukost innan man tränar på morgonen?

27 Mar 2020

Frukost sägs vara dagens viktigaste mål. Men nu finns nya rön som aktualiserar frågan - ska man äta frukost innan man tränar på morgonen?

Ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare. Det har du kanske hört förr av dietister eller andra som arbetar med kostråd för att stärka folkhälsan i Sverige. De brukar hylla frukosten.

På senare tid har dock vetenskapen tagit fram nya rön som visar att frukosten inte självklart måste vara dagens viktigaste mål. I alla fall inte för alla. Samtidigt som frukosten sätter fart på kroppens ämnesomsättning och ger ny energi har det nu visat sig att just de som äter en stor frukost på morgonen ofta äter mer under en dag än de som äter lite på morgonen. De som äter ett rejält mål mat tidigt på dagen får totalt i sig mer kalorier under en dag. Men de förbränner också mer då de är mer aktiva. Du som tränar på morgonen bör fundera över vad du vill uppnå med din träning innan du tar beslut om du när du ska äta som en kung, prins eller tiggare.

Ben som går på träningsmaskin

Fart på ämnesomsättningen

Forskningen kan visa siffror som pekar på att personer som regelbundet äter frukost har ett längre Body Mass Index, alltså ett mer hälsosamt BMI. Den här gruppen har också mindre problem med sjukdomar som hänger ihop med kroppens ämnesomsättning. Barn som äter frukost gör ofta bättre resultat i skolan och har mer sällan övervikt och fetma. I förlängningen är det enligt statistiken bra att äta frukost för att hålla en jämn blodsockernivå under dagen och undvika diabetes. Det gäller både barn och vuxna.

Fastande mage för träning

En del undrar om det är skadligt för kroppen att träna innan man ätit frukost. Nej det är det inte. Däremot kanske du inte orkar lika mycket. Vi får komma ihåg att vi från början är stenåldersmänniskor och våra kroppar har inte utvecklats särskilt mycket sen dess. Även om det civiliserade samhället ser helt annorlunda ut i dag och du kan gå in på café och beställa ett frukostpaket, så är din kropp skapad för att klara av att springa, fly, jaga eller att bli jagad tidigt på morgonen utan mat i magsäcken. Det är inte fel att vara fysiskt aktiv innan frukost.

Styrketräning kräver energi

Vad du ska stoppa i dig före träningspasset beror på vad du vill uppnå med din träning. Om du ska styrketräna och bygga muskler behöver du energi. Då kan det vara klokt att ha ätit ett par, eller bara någon timme innan du går till träningslokalen. Du ska äta så att du orkar lyfta tung, släpa och pressa på i lyften. Du kan välja att äta kolhydrater och protein innan ett hårt styrkepass. Protein ger kroppen en signal om att nu är det dags att bygga muskler och kolhydrater ger dig bra ork. Vill du samtidigt bränna fett är det bra att veta att muskler hjälper dig att bränna fett när du vilar.

Konditionsträning svårt på mätt mage

Du som siktar på att få upp konditionen och vill träna med hög intensitet kan istället se till att det går mer än två timmar mellan frukost och motionspasset. Är du mätt är det ofta svårt att springa eller röra sig snabbt och intensivt. Vill du träna på morgonen är det kanske en bra idé att springa före frukosten för att dagens schema ska gå ihop.

Sugen gå ergonomiutbildning?

30 Jan 2020

Det är ju många som gör ett byte av yrke mitt i livet. Det som man valde att utbilda sig till när man var ung, kanske inte längre passar eller intresserar en när man väl har kommit till medelåldern. Man kanske har ändrat livsinriktning och vill göra annat. Är du mer intresserad av hälsa och hur man kan må bra, kanske du har funderingar på att gå någon utbildning inom ergonomi?

Det är ju allt viktigare numera att arbeta längre i livet än vad man gjorde förut när 65 var åldern då man gick i pension. Förut levde många fram tills de var 70. Att då få vara ledig de sista 5-10 åren i livet var viktiga. Idag lever många tills de är både 80 och 90. Att då fortsätta gå i pension vid 65, innebär att man är ledig i cirka 30 år. Det blir väldigt många år för den yngre generationen att försörja för de äldres ledighet.

Ergonomi viktig vid förlängt arbetsliv

Det är med de förutsättningarna så viktigt att de som arbetar – och som kanske ska arbeta i 50-60 år, att de arbetar på sätt som gör det möjligt att arbeta i så många år. Sitter man vid ett skrivbord, bör skrivbordet gå att höja och sänka så att man kan stå vid det. Skrivbordsstolen bör vara så bekväm att ryggen kan lastas av och att man slipper spänna axlarna. Den som bär tunga saker bör få vetskap om hur man kan bära utan att belasta ryggen på fel sätt. Det är här som alla ergonomer kommer in i bilden och ska kunna avbelasta felaktiga lyft och belastningar. Att sitta lägger en påfrestning på ryggen, men om man står då och då, eller hela tiden, avbelastar man ryggen. Även monotona rörelser med armarna kan ge skador på armbåge och handleder.

När man arbetar med kroppen

Arbetar man som hantverkare, och bär många tunga material och redskap då behöver man en ergonom som kommer till arbetsplatsen och kan hjälpa byggarna med att skapa en arbetsmiljö som som inte belastar arbetarna på ett felaktigt sätt. På liknande sätt är det även för sjuksköterskor och undersköterskor som har många tunga lyft på jobbet med patienter. Alla dessa yrken behöver utmärkta redskap för att kunna utföra sitt arbete men utan att slita på kroppen på fel sätt. En ergonom kan förutse vilka rörelser som kan skada kroppen och kan erbjuda ergonomiska hjälpmedel.

Så gör du för att gå ner i vikt på nolltid

5 Sep 2019

Så gör du för att gå ner i vikt på nolltid. Många vill gå ner i vikt och de flesta vill göra det så snabbt som möjligt - frågan är om det är möjligt att göra detta?

Självklart. Man kan definitivt tappa kilon på väldigt kort tid och vi tänkte visa dig hur du ska agera. Innan dess dock så ska vi även säga att det definitivt är att föredra att hitta en mer hållbar vikt. Det vill säga, när du tappat de överflödiga kilon som finns på din kropp så vill du att vågen ska visa dessa siffror även i framtiden, eller hur?

Att slaviskt följa en diet, rasa i vikt och sedan återgå till den ursprungliga vikten kan vara farligt för kroppen. Åtminstone om det handlar om ett återkommande fenomen. Jojo-bantande påverkar organ som njurar, lever och hjärtat. Därför bör man vara lite försiktig och tänka mer långsiktigt. Att gå er i vikt snabbt inför exempelvis en semesterresa är emellertid ingen fara och dessa tips är således mer riktade till en sådan person snarare än till dig som vill hålla en lägre vikt genom resten av ditt liv.

Så går du ner fem kilo inför din resa

Man måste göra skillnad på person och person också. Alla har olika förutsättningar och alla har olika vanor i vardagen. Vi riktar oss därför till medelsvensson då vi ger dessa tips. Du har vana av träning, du äter hyfsat sunt, du har inga sjukdomar och du befinner dig mellan 20-45 år i ålder. Så här kan du gå ner i vikt på nolltid:

  • Kickstarta dagen. Börja dagen med en promenad på ungefär en halvtimme. Ät grapefrukt till frukost - det sätter fart på förbränningen.
  • Lunch. Glöm lunchen med kollegorna. För att få maximal viktnedgång så ska du lägga grova grönsaker och en massa magert kött på din tallrik. Buffén på den lokala kinarestaurangen är ett minne blott. Okej?
  • Bönor, magert kött och fisk till middag. Här kan du även addera exempelvis linser till anrättningen. Bort med pasta, bort med feta såser och bort med alla gratinering. Bon Appetite.
  • Variera. Viktigt är att du varierar maten och att du genom detta tvingar din kropp att undvika slentrian. Krydda gärna maten med exempelvis ingefära, chili eller kanel - dessa kryddor ökar på ämnesomsättningen. Se även till att äta en portion och stanna där. Du kan dricka vatten innan - och under - måltiden för att snabba på mättnadskänslan.
  • Sov. Sömnen är extremt viktig och den ska vara sammanhållande för bästa effekt. Åtta timmar bör du sikta på. Se till att hålla svalt och mörkt i sovrummet och se till att skapa en mobilfri zon. Det är stressande att titta på mobilen innan man somnar. Läs en bok istället.
  • Parkera bilen. Se till att gå, cykla eller springa istället. Vardagsmotion gör en enorm skillnad på midjemåttet. Att ta trapporna istället för hissen kan innebära stora förändringar!

Så behåller du din nya vikt

Det svåra är, som sagt, att behålla vikten. Det är svårt att leva på ovan nämnda sätt genom hela livet. Men, man kan alltid hitta medelvägar. Det som gäller är att man försöker äta nyttigt, att man lagar maten själv - och därigenom kontrollerar innehållet - samt att man försöker hitta träning som passar den egna livsstilen. Ta gärna sällskap av en kompis och hjälp varandra att hitta motivation då det är som tyngst.

Du ska även se saken ur ett längre perspektiv: visst kan du unna dig godsaker då och då och visst är det okej att missa ett träningspass. Ibland kommer livet emellan och det måste man acceptera. Glöm inte att ge dig själv beröm varje dag. Har du gjort något bra så ska du också unna dig en klapp på axeln. Lycka till!

← Äldre inlägg