Blogg

En bra frisör i Uppsala

27 jul 2021

Ni vet hur jobbigt det kan vara att byta frisör? Innan man blir bekanta och frisören vet precis vad man vill ha. Det dilemmat hade Kristin när hon flyttade till Uppsala och började leta frisör.

Idag är det lite enklare än det var förr. Nu kan man hitta recensioner på nätet. Det är bara att googla, vilket Kristin gjorde. Flera salonger dök upp men en stod ut lite extra. Hair Studio i Uppsala. Det hon fastnade för var frågan “Behöver du göra en förändring?”. Pang, den fastnade direkt. Det var precis därför hon var där. Hon var i Uppsala för att hon behövde förändring.

Vad kunde vara bättre än att byta frisyr i en stad där ingen kände henne. Perfekt. Det var dags att boka tid.

Frisör i Uppsala skapar förändring

Inne på hemsidan bekräftades hennes funderingar i form av ett event. Dagen därpå gick hon förbi salongen och bokade en tid samtidigt som hon förhörde sig om hur eventet, som kallades “gör om dig”, fungerade för det ville hon verkligen prova på.

När hon några dagar senare kom in på salongen var det för att fixa till topparna, klippa luggen och lägga lite snygga slingor. Hon gillade genast sin frisör som ställde massor med frågor för att få veta var Kristin tyckte om. Sedan gav hon förslag vilket slutade med att Kristin gick därifrån med en helt annan färg än vad som var tänkt. Men oj, vad snyggt det blev.

Hon längtade redan till nästa gång när de skulle göra om henne. Så spännande!

Varför är det bra att äta fullkornsprodukter?

14 sep 2020

Varför är det bra att äta fullkornsprodukter? Frågan är relevant sett till att de flesta dieter förespråkar fullkorn- framför andra alternativ och där man ser att olika träningsprogram, bloggare inom hälsa och livsstilsmagasin samtliga går i bräschen för fullkornsprodukter.

Anledningen till att fullkornsprodukter smeker så många medhårs är att dessa produkter - helt enkelt - är bättre. Det är de facto bättre att äta fullkornspasta än vanlig pasta, det är bättre att äta fullkornsris än vanligt vitt ris och det är bättre att äta fullkornsbröd än att stoppa i sig en vanlig fralla. Varför är de då bättre? Jo, för att förstå detta så måste man se till vad som skiljer en fullkornsprodukt från en vanlig, sämre sådan.

Därför är fullkornsprodukter bättre

Vi kan använda nämnda fralla som exempel. En fralla - eller något annat ljust bröd - är förvisso välsmakande, men den är några tydliga nackdelar: den inte särskilt nyttig och den gör inte att du står dig så länge. Vill du gå ner i vikt så är detta en fälla sett till att du A) äter ett bröd som är näringsfattigt och B) äter något som snabbt kommer att göra dig hungrig igen.

Skillnaden mellan ett fullkornsbröd och en fralla ligger i vad som används. Vid båda processerna så används vetemjöl. Vetemjöl består av tre delar: kärna, frö och grodd. Bakar man en fralla så använder man enbart fröet - vilket också är den del som innehåller allra minst näring. Då man raffinerar bort kärnan och grodden så försvinner också en stor del av den näring vi behöver - mineraler, vitaminer, proteiner och fettsyror. Dessa finns kvar - En Masse - då man talar om fullkornsprodukter.

Det är alltså av den anledningen som fullkorn är en bättre lösning. Genom att välja detta så kommer du också att göra ett aktivt val i att ge din kropp bättre förutsättningar att orka träna, att orka arbeta och att orka med att, så att säga, undvika fällorna längs vägen. Genom fullkorn så skapas en mättnadskänsla som gör att man klarar av att undvika fikat på jobbet, att ta den där lilla chokladbiten då man handlar och så vidare. Det är därför som fullkornsprodukter rekommenderas i alla möjliga sammanhang.

Fullkornsprodukter har dessutom visat sig minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer i mage och tjocktarm samt både typ-1 och typ-2 diabetes. Vilket, naturligtvis, är ytterligare ett starkt argument till att låta snabbmakaronerna stå kvar i hyllan i butiken och där man istället väljer fullkornspastan.

Hitta rätt balans i din kost

Man ska dock inte se fullkornsprodukter som lösningen på allt. Det handlar fortfarande om att hitta en balans i kosten och att äta rätt i övrigt. Faktum är att för mycket fullkorn också kan leda till en försämrad hälsa och en viktuppgång. Från Livsmedelsverkets sida så är rekommendationen att man äter 70 gram som kvinna och 90 gram som man. Det motsvarar ungefär en portion fullkornspasta eller två skivor bröd.

Anledningen till att man inte ska frossa i fullkorn stavas Fytinsyra - ett ämne som finns i fullkorn och som kan, i för stora mängder, hämma kroppen från att binda kalcium, zink, järn och koppar. Det är också av den anledningen som exempelvis vegetarianer bör vara lite mer uppmärksamma vad gäller intaget av fullkorn.

En annan anledning till att man bör hålla sig till den nämnda dagliga mängden - 70 gram för kvinnor och 90 gram för män - är att våra magar inte klarar av att bryta ner så mycket mer fibrer; det leder till magsmärtor, förstoppningar och gaser.

Hur effektivt är måltidsersättning?

26 apr 2020

Har det blivit lite många extrakilon? Känns byxorna tajta? En sund livsstil med en god sömn, nyttig mat och lagom med motion är det bästa då man vill gå ner i vikt på ett mer hållbart sätt.

Det kan kännas som att vända en hel atlantångare då man vill gå ner i vikt och kanske behöver ställa om hela sin livsstil. Att byta ut dåliga vanor och istället äta sund mat på regelbundna tider och där emellan dessutom motionera kan vara svårt. Men det finns knep att ta till som exempelvis olika måltidsersättningar. Detta kan vara speciellt bra i början då de ger ett snabbt resultat vilket kan öka motivationen att helt lägga om till en sund livsstil. Men det är viktigt att säga att om man lider av fetma eller har diabetes, högt blodtryck eller hjärt- och kärlsjukdomar så bör man först konsultera sin läkare på vårdcentralen.

Snabbt resultat redan de första dagarna

En måltidsersättning innehåller väldigt få kalorier vilket gör att den tvingar kroppen att i stället ta av fettreserverna och man går på så vis ner i vikt. Många går ner två kilo redan de första dagarna vilket brukar hjälpa till att hålla motivationen uppe. Viktigt att tänka på då man väljer måltidsersättning är att den ska vara godkänd av livsmedelsverket. Det finns många märken att välja mellan med olika soppor och shakes som innehåller all den näring och de vitaminer som kroppen behöver under en dag. Just att måltidsersättning ger ett sånt snabbt resultat redan de första dagarna gör att många får ett nytt perspektiv på sin gamla livsstil och sina gamla matvanor. En annan fördel med en komplett måltidsersättning är att man slipper oroar sig för vad man får äta och inte.

Ett bra sätt som visar vägen till bra matvanor

En diet som består av måltidsersättning ska man äta som längst i tre veckor. Vill man hålla på längre bör man först konsultera en läkare eller dietist. Reglerna då man äter måltidsersättning är enkla att följa då man själv inte behöver laga mat och fatta beslut om vad man får äta. Det finns många olika produkter att välja mellan. Det är därför enkelt att hitta något som man tycker om. Att i några veckor äta måltidsersättning i stället för den mat som man tidigare åt gör även att man får perspektiv på sina matvanor. Detta leder till att många helt ändrar om sin livsstil, vilket resulterar i en bestående viktnedgång. Läs mer om måltidsersättning här.

Ska man äta frukost innan man tränar på morgonen?

27 mar 2020

Frukost sägs vara dagens viktigaste mål. Men nu finns nya rön som aktualiserar frågan - ska man äta frukost innan man tränar på morgonen?

Ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare. Det har du kanske hört förr av dietister eller andra som arbetar med kostråd för att stärka folkhälsan i Sverige. De brukar hylla frukosten.

På senare tid har dock vetenskapen tagit fram nya rön som visar att frukosten inte självklart måste vara dagens viktigaste mål. I alla fall inte för alla. Samtidigt som frukosten sätter fart på kroppens ämnesomsättning och ger ny energi har det nu visat sig att just de som äter en stor frukost på morgonen ofta äter mer under en dag än de som äter lite på morgonen. De som äter ett rejält mål mat tidigt på dagen får totalt i sig mer kalorier under en dag. Men de förbränner också mer då de är mer aktiva. Du som tränar på morgonen bör fundera över vad du vill uppnå med din träning innan du tar beslut om du när du ska äta som en kung, prins eller tiggare.

Ben som går på träningsmaskin

Fart på ämnesomsättningen

Forskningen kan visa siffror som pekar på att personer som regelbundet äter frukost har ett längre Body Mass Index, alltså ett mer hälsosamt BMI. Den här gruppen har också mindre problem med sjukdomar som hänger ihop med kroppens ämnesomsättning. Barn som äter frukost gör ofta bättre resultat i skolan och har mer sällan övervikt och fetma. I förlängningen är det enligt statistiken bra att äta frukost för att hålla en jämn blodsockernivå under dagen och undvika diabetes. Det gäller både barn och vuxna.

Fastande mage för träning

En del undrar om det är skadligt för kroppen att träna innan man ätit frukost. Nej det är det inte. Däremot kanske du inte orkar lika mycket. Vi får komma ihåg att vi från början är stenåldersmänniskor och våra kroppar har inte utvecklats särskilt mycket sen dess. Även om det civiliserade samhället ser helt annorlunda ut i dag och du kan gå in på café och beställa ett frukostpaket, så är din kropp skapad för att klara av att springa, fly, jaga eller att bli jagad tidigt på morgonen utan mat i magsäcken. Det är inte fel att vara fysiskt aktiv innan frukost.

Styrketräning kräver energi

Vad du ska stoppa i dig före träningspasset beror på vad du vill uppnå med din träning. Om du ska styrketräna och bygga muskler behöver du energi. Då kan det vara klokt att ha ätit ett par, eller bara någon timme innan du går till träningslokalen. Du ska äta så att du orkar lyfta tung, släpa och pressa på i lyften. Du kan välja att äta kolhydrater och protein innan ett hårt styrkepass. Protein ger kroppen en signal om att nu är det dags att bygga muskler och kolhydrater ger dig bra ork. Vill du samtidigt bränna fett är det bra att veta att muskler hjälper dig att bränna fett när du vilar.

Konditionsträning svårt på mätt mage

Du som siktar på att få upp konditionen och vill träna med hög intensitet kan istället se till att det går mer än två timmar mellan frukost och motionspasset. Är du mätt är det ofta svårt att springa eller röra sig snabbt och intensivt. Vill du träna på morgonen är det kanske en bra idé att springa före frukosten för att dagens schema ska gå ihop.

Sugen gå ergonomiutbildning?

30 jan 2020

Det är ju många som gör ett byte av yrke mitt i livet. Det som man valde att utbilda sig till när man var ung, kanske inte längre passar eller intresserar en när man väl har kommit till medelåldern. Man kanske har ändrat livsinriktning och vill göra annat. Är du mer intresserad av hälsa och hur man kan må bra, kanske du har funderingar på att gå någon utbildning inom ergonomi?

Det är ju allt viktigare numera att arbeta längre i livet än vad man gjorde förut när 65 var åldern då man gick i pension. Förut levde många fram tills de var 70. Att då få vara ledig de sista 5-10 åren i livet var viktiga. Idag lever många tills de är både 80 och 90. Att då fortsätta gå i pension vid 65, innebär att man är ledig i cirka 30 år. Det blir väldigt många år för den yngre generationen att försörja för de äldres ledighet.

Ergonomi viktig vid förlängt arbetsliv

Det är med de förutsättningarna så viktigt att de som arbetar – och som kanske ska arbeta i 50-60 år, att de arbetar på sätt som gör det möjligt att arbeta i så många år. Sitter man vid ett skrivbord, bör skrivbordet gå att höja och sänka så att man kan stå vid det. Skrivbordsstolen bör vara så bekväm att ryggen kan lastas av och att man slipper spänna axlarna. Den som bär tunga saker bör få vetskap om hur man kan bära utan att belasta ryggen på fel sätt. Det är här som alla ergonomer kommer in i bilden och ska kunna avbelasta felaktiga lyft och belastningar. Att sitta lägger en påfrestning på ryggen, men om man står då och då, eller hela tiden, avbelastar man ryggen. Även monotona rörelser med armarna kan ge skador på armbåge och handleder.

När man arbetar med kroppen

Arbetar man som hantverkare, och bär många tunga material och redskap då behöver man en ergonom som kommer till arbetsplatsen och kan hjälpa byggarna med att skapa en arbetsmiljö som som inte belastar arbetarna på ett felaktigt sätt. På liknande sätt är det även för sjuksköterskor och undersköterskor som har många tunga lyft på jobbet med patienter. Alla dessa yrken behöver utmärkta redskap för att kunna utföra sitt arbete men utan att slita på kroppen på fel sätt. En ergonom kan förutse vilka rörelser som kan skada kroppen och kan erbjuda ergonomiska hjälpmedel.

Så gör du för att gå ner i vikt på nolltid

5 sep 2019

Så gör du för att gå ner i vikt på nolltid. Många vill gå ner i vikt och de flesta vill göra det så snabbt som möjligt - frågan är om det är möjligt att göra detta?

Självklart. Man kan definitivt tappa kilon på väldigt kort tid och vi tänkte visa dig hur du ska agera. Innan dess dock så ska vi även säga att det definitivt är att föredra att hitta en mer hållbar vikt. Det vill säga, när du tappat de överflödiga kilon som finns på din kropp så vill du att vågen ska visa dessa siffror även i framtiden, eller hur?

Att slaviskt följa en diet, rasa i vikt och sedan återgå till den ursprungliga vikten kan vara farligt för kroppen. Åtminstone om det handlar om ett återkommande fenomen. Jojo-bantande påverkar organ som njurar, lever och hjärtat. Därför bör man vara lite försiktig och tänka mer långsiktigt. Att gå er i vikt snabbt inför exempelvis en semesterresa är emellertid ingen fara och dessa tips är således mer riktade till en sådan person snarare än till dig som vill hålla en lägre vikt genom resten av ditt liv.

Så går du ner fem kilo inför din resa

Man måste göra skillnad på person och person också. Alla har olika förutsättningar och alla har olika vanor i vardagen. Vi riktar oss därför till medelsvensson då vi ger dessa tips. Du har vana av träning, du äter hyfsat sunt, du har inga sjukdomar och du befinner dig mellan 20-45 år i ålder. Så här kan du gå ner i vikt på nolltid:

 • Kickstarta dagen. Börja dagen med en promenad på ungefär en halvtimme. Ät grapefrukt till frukost - det sätter fart på förbränningen.
 • Lunch. Glöm lunchen med kollegorna. För att få maximal viktnedgång så ska du lägga grova grönsaker och en massa magert kött på din tallrik. Buffén på den lokala kinarestaurangen är ett minne blott. Okej?
 • Bönor, magert kött och fisk till middag. Här kan du även addera exempelvis linser till anrättningen. Bort med pasta, bort med feta såser och bort med alla gratinering. Bon Appetite.
 • Variera. Viktigt är att du varierar maten och att du genom detta tvingar din kropp att undvika slentrian. Krydda gärna maten med exempelvis ingefära, chili eller kanel - dessa kryddor ökar på ämnesomsättningen. Se även till att äta en portion och stanna där. Du kan dricka vatten innan - och under - måltiden för att snabba på mättnadskänslan.
 • Sov. Sömnen är extremt viktig och den ska vara sammanhållande för bästa effekt. Åtta timmar bör du sikta på. Se till att hålla svalt och mörkt i sovrummet och se till att skapa en mobilfri zon. Det är stressande att titta på mobilen innan man somnar. Läs en bok istället.
 • Parkera bilen. Se till att gå, cykla eller springa istället. Vardagsmotion gör en enorm skillnad på midjemåttet. Att ta trapporna istället för hissen kan innebära stora förändringar!

Så behåller du din nya vikt

Det svåra är, som sagt, att behålla vikten. Det är svårt att leva på ovan nämnda sätt genom hela livet. Men, man kan alltid hitta medelvägar. Det som gäller är att man försöker äta nyttigt, att man lagar maten själv - och därigenom kontrollerar innehållet - samt att man försöker hitta träning som passar den egna livsstilen. Ta gärna sällskap av en kompis och hjälp varandra att hitta motivation då det är som tyngst.

Du ska även se saken ur ett längre perspektiv: visst kan du unna dig godsaker då och då och visst är det okej att missa ett träningspass. Ibland kommer livet emellan och det måste man acceptera. Glöm inte att ge dig själv beröm varje dag. Har du gjort något bra så ska du också unna dig en klapp på axeln. Lycka till!

Bli av med magen - effektiva knep

2 sep 2019

Man kan bli av med magen - effektiva knep kan definitivt ge dig det platta, muskulösa magpartiet du så gärna vill ha. Vi tänkte visa hur du ska göra.

Innan vi gör det så ska vi emellertid säga att magen är ganska tuff då det kommer till att bränna fett på. Det är just i området runt midjan och kring magen som kroppen har en förmåga att lagra på sig onödigt fett. Detta kan också te sig lite annorlunda beroende på vilken person du frågar.

Du har säkert hört talas om allt från ölmagar, muffinsmagar, kulmagar till magar med rent bukfett. Säkert så har du även läst om att vissa typer av magar kan vara farliga och att man måste agera för att få ett bättre liv. Det senare ska man - i de allra flesta fall - ta med en nya salt och för vad det är: nämligen ett sätt för kvällstidningar att sälja lösnummer eller att få mer klick till hemsidan.

Att skriva om magen i allmänhet och hur man tappar vikt på detta område i synnerhet är intressant och drar till sig trafik. De flesta vill ha en platt mage som gör att kläderna sitter bättre och många drömmer om att få det där sexpacket som Brad Pitt skyltar med i diverse filmer. Det går - men var beredd på att lägga ner både tid och kraft för att nå målet.

Så här gör du för att bli av med din mage

Först och främst: en massa situps kommer inte att ta bort din mage. Dessa kommer att ge dig starkare magmuskler och de kommer definitivt att vara dig till gagn i vardagen. Men, de kommer inte att hjälpa dig att få en platt mage. Man kan inte punktbränna bort fettvalkar och därför är det lite komiskt att se att en del personer på gymmet ligger på rygg och pressar magen till max i syfte att få den platt. De skulle snarare ställa sig på ett löpband eller hänge sig åt andra övningar.

Med det sagt så visar vi vad som verkligen fungerar och vad som verkligen kan hjälpa dig att bli kvitt din mage.

 • Ta bort sockret. Idag äter vi mer socker än vad vi någonsin tidigare gjort. Det är också en av huvudanledningarna till varför genomsnittsvikten ökat så mycket. Socker finns i allt från mat till olika drycker och det är något som man måste vara medveten om. Genom att laga maten själv så kan man minimera sockerintaget och genom att exempelvis välja bort läsk, juice eller sportdrycker till förmån för vatten så har man skaffat sig ett rejält övertag.
 • Mer fiber. Fiberrik mat är bra för magen och den håller dessutom hungerskänslor i schack. Börja dagen med lite havregrynsgröt och du kommer att må bättre!
 • Intervaller. Intervallträning är ett bra sätt att bränna bort fett med. Du bränner avsevärt mycket mer fett under ett intervallpass på 20 minuter än under exempelvis ett löppass - i samma tempo - på dubbla tiden. Våga ta ut dig!
 • Styrketräna. Det bästa sättet att bränna fett under en längre tid är att styrketräna. Kör gärna intensiva pass med lägre vikter. Crossfit är en ny träningsform som gör underverk för fysiken och som minimerar midjemåttet på ett påtagligt sätt. 20 minuter om dagen skapar jättebra förbränning.
 • Fasta på kvällen. Börja med att äta mycket till frukost och minska därefter intaget av föda successivt allt eftersom dagen förflyter. Ta bort kvällsfikat helt från menyn!
 • Träna magen - för bättre hållning. Då du börjat tappa kilon i form av fett så kommer dina situps att bära frukt och synas. Du ska således inte låta bli att träna magen. Tvärtom. Magträning ger dig bättre hållning och formar magmuskulaturen på ett bra sätt.

Utbilda dig till personlig tränare

29 mar 2019

Hälsobranschen har exploderat på senare och många vill vara en del av den. Det är väldigt inne med kost, träning och hälsa. Det står dagligen i tidningarna om olika hälso- och träningstips. Samma trend ser vi på TV med olika serier i samma tema. Det finns gym och träningslokaler överallt. Och i och med att nya sorters människor hittat till gymmen så ställs det mer krav på intruktörer och experter.

Människor i allmänhet förstår idag på ett helt nytt sätt hur viktigt det är att leva hälsosamt för att få ett långt och friskt liv. 

Det har gjort att många nya yrken har kommit till i kölvattnet av hälsoboomen. Och då såklart har det kommit ett antal utbildningar och kurser som till exempel kostrådgivare, gympaledare, träningsintruktör och personlig tränare, så kallad PT.

Arbeta som PT

Alla som vill få resultat av sin träning måste göra rätt. En felaktig träning kommer inte ge ett bra resultat och det är lätt att skada sig. Med en personlig tränare, så kallad PT, får man en individuidanpassad fysisk träning för maximalt resultat. Det kan också handla om rehabilitering efter skada eller sjukdom samt ren friskvård.

Hand i hand med träningen måste även kosten gå. Om man slarvar med kosten kommer träning eller motion inte att få väntat resultat.

Hur utbildar man sig inom friskvård?

Det finns väldigt många utbildningar att välja på. Om man tänker sig en framtid som personlg tränare finns det flera alternativ. Det finns olika inriktningar som till exempel funktionell träning, träning för elitidrottare, träning för personer med funktionsnedsättning, träning för seniorer och gravida eller nyblivna mammor. Man får lära sig sätta upp personliga träningsprogram beroende på behovet.

Teori varvas med praktik under utbildningen för att bli en personlig tränare. Många företag har specialiserat sig på kurser och utbildningar. 

Vilka alternativ finns?

Dels finns det klassiska utbildningar och kurser för att bli licensierad PT, men det har också tillkommit distansutbildningar där teorin görs på distans medan praktiken sköts på plats.

I en PT-utbildning ingår alla delar för att få svensk och internationell licens (EuropeActive). Det ingår även näringslära, livsstilscoaching och entreprenörskap. 

Vad innehåller utbildningen? 

Ett vanligt upplägg för att bli PT är man går igenom anatomi och rörelseanalys, fysiologi, träningslära, livsstilscoaching, ledarskap, entreprenörskap, hälsoanalys, kostkunskap, träning med skivstång, gym, kettlebells och kroppsviktövningar som till exempel core, TRX, aktiva övningar samt utomhusträning.

Efter godkänd utbildning är man certifierad och kan arbeta som personlig tränare.

 

 

Tandimplantat är det givna valet

3 mar 2019

Leendet fyller en extremt viktig social funktion. Ler man så uppfattas man som en positiv människa, en glädjespridare och en person som ger energi. En leende person har lättare att bli välkomnad och lättare att nå acceptans än vad en person som inte ler har. Det många glömmer bort är att ett leende består av tänder och att många dels har problem att visa sina tänder - och dels kanske saknar några stycken.

Har man gula tänder så medför det ofta en skam. Saknar man tänder så innebär det definitivt en sådan känsla och den kan göra att mans luter sig, slutar att delta i sociala sammanhang och, helt enkelt, uppfattas som introvert, sur och tvär.

För att inte tala om vardagens liv och tändernas egentliga funktioner. Man kan inte tugga riktigt, man får svårt att uttala vissa ljud och man har ett käkparti som kan börja sjunka inåt. Det är också en konsekvens av att tappa tänderna; oavsett om det handlar om sjukdom, mediciner, olyckor, ålder eller den egna livsstilen - rökning, snus, mycket alkohol - eller genetiska orsaker. Att tappa tänderna gör ont - på alla tänkbara sätt. Men, det finns lösningar. Tandimplantat är, enligt oss, både det bästa och givna alternativet vid tandlossning.

Fördelar med tandimplantat

Vi kan säga att du tappat några tänder som en följd av en olycka i Stockholm. Du besöker en tandläkare som undersöker dig och som ger dig beskedet att du har goda förutsättningar för att operera in tandimplantat (ditt käkben är starkt, du röker inte, du är i en bra ålder och du har ingen medicinsk historia att tala om). Här är våra skäl till varför du bör välja att låta din tandläkare i Stockholm sätta in tandimplantat:

 • En permanent lösning. Som vid sa; ett tandimplantat innebär att man opererar fast tänderna i kroppen - i käken. Detta sker med hjälp av titanskruvar och då detta material är något som normalt välkomnas av kroppen - tänk höft- och knäoperationer - så finns det alla möjligheter att få en mer permanent lösning.
 • Fungerar som vanligt. Det går att tugga, tala och i övrigt leva som vanligt med tandimplantat. Ingen större omställning krävs och man brukar säga att några veckor ger en vana som sedan leder till att man inte ens tänker på att man har tandimplantat snarare än vanliga tänder i munnen.
 • Ser ut som vanliga tänder. De första implantaten du får är provisoriska och sitter där medan man tillverkar dina riktiga tandimplantat. Dessa har dina ordinarie tänder som mall vilket innebär att formen, storleken, färgen och texturen blir exakt likadana. Ingen kan se att du har tandimplantat, det är bara att le som vanligt.

Däri ligger den stora skillnaden mellan tandimplantat och löständer. Chansen till ett normalt liv blir större och möjligheterna att le ökar markant. Med tandimplantat finns all anledningen att låta omvärlden se dig skratta och le.

Mer om tandimplantat här

Uppdatera ditt träningsrum

15 jan 2019

En stor del av oss fastnar i tillvaron och hinner inte med vissa saker som vi lovat oss själva att vi ska utföra. Träning är ett typiskt exempel på något som får ge vika då livet, så att säga, kommer emellan. Hur många sitter inte på ett dyrt gymkort och där man varje månad ser hur en summa försvinner ut i tomma intet?

Detta alltså sett till att man knappt hinner gå på gymmet i fråga och om man väl hittar en lucka så är man ofta så pass trött att denna tid spenderas i soffan med Netflix på tvn. Träning är emellertid en viktig komponent i vårt välmående. Särskilt idag då vi inte längre får motion naturligt i våra arbeten. Det är skillnad mot att arbeta i skogen och att sitta på ett kontor i centrala Stockholm och pillra med något Excel-ark, eller hur? Det innebär att vi måste hitta - och ta tillvara på - de luckor som finns.

Något som inte behöver innebära att vi besöker ett gym. Sett till kostnaden för ett gymkort så skulle vi snarare säga att de pengarna skulle kunna investeras i ett eget hemmagym - eller åtminstone ett rum som vigs åt träning. Hur ska man då tänka och vad ska man lägga pengarna på?

Vi kommer här att bortse från utrustning. Var och en har olika krav på träning och det kan innebära att du kanske vill ha skivstänger, hantlar och annan - mer traditionella redskap. Detta medan din fru behöver ett löpband och din tonårige son vill ha en sandsäck. Ni får, helt enkelt, enas om vad som ska införskaffas. Vi tänkte istället tipsa om två yrkesmän som kan skapa en bättre atmosfär för er att träna i: detta i form av en mattläggare och en elektriker.

Anlita en elektriker i Stockholm

För att träna så behöver man bra ljus och man här - med fördel - välja att installera dimmers i träningsrummet. Något som kräver en elektriker och där man även kan låta honom lösa ett annat problem som kan finnas - nämligen bristen på uttag. Det senare är inte ovanligt i äldre hus och i och med att vi idag använder mer elektronik så har vi också större behov gällande uttag.

Träningsrummet är inget undantag: du kanske vill ha högtalare, du kanske sätter upp en tv, du vill ha uttag till löpbandet och du kanske behöver ladda din telefon medan du tränar.

Allt detta kan en elektriker hjälpa dig med - till en billig peng dessutom då en elektriker inkluderas i det generösa rot-avdraget. Du kan genom detta dra av 30% av det totala beloppet för arbete. Tänk även på att om du vill ha belysningen inbyggd - exempelvis via spotlights - så kan du välja att investera i akustiktak som tar bort en stor del av ljudet. Tänk dock på att installationen av spotlights alltid ska utföras av en behörig elektriker - även om företaget för taket erbjduer sig att sköta den delen. Läs mer om elarbeten här: https://www.elektrikerstockholm.nu.

Golvet är viktigt och här kan du ta hjälp av en golvläggare. Idag finns speciella sportgolv som klarar av stötar, smällar och som isolerar bort ljudet på ett väldigt bra sätt. Dessa är dessutom sviktande och skonsamma mot både leder och muskler. Även här kan du använda rot-avdraget. Kom igång med träningen och låt inte vardagen hämma dig. Numera kan du se på Netflix medan du tränar i ditt eget hem. Det finns - tyvärr för många - inga giltiga ursäkter längre.

Skäms du för att gå på gymmet?

19 sep 2018

Gymmet kan vara alldeles underbart - om man väl lär känna det från dess rätta sida. Från början så kan det dock vara en plast som är allt annat än bekvämt. Det låter mycket, folk stönar, folk svettas, folk stirrar i spegeln, det är hög musik och man blir exponerad på ett helt nytt sätt vid varje övning. Är man ovan vid träning så kan även den egna träningen komma att påverkas - alla verkar veta exakt vad som ska göras, och själv så har man ingen aning om hur olika maskiner fungerar och än mindre hur man exempelvis ska lyfta vikter för att undvika skador.

Det första vi kan säga är att man faktiskt ska ta gymmet för vad det är: en plats dit man går för att träna och skaffa sig en bättre fysik. Alla är där av samma anledning. Det innebär att du när som helst kan fråga någon om hjälp, att du kan be någon passa dig eller visa hur en övning ska gå till. Om du upplever speglarna som skrämmande och att du känner sig uttittad så finns de där av den enkla anledningen att man ska kunna se att man utför olika övningar på ett korrekt sätt. Speglarna finns inte där för att folk ska kunna spana in varandra.

En bra sak är att anlita en personlig tränare som instruerar dig till en början och lär dig grunderna i träningen. Det - och att våga prova olika träningsformer och pass - brukar skapa en säkerhet och leda till att gymmet i fråga blir en mindre skrämmande plats och istället det underbara stället för träning som vi hoppas att du ska lösa medlemskap till.

Generande hårväxt skapar problem och hämmar träningen

Men, vissa saker kan ändå vara hämmande. Man kan skämmas över sin egen kropp och över hur man ser ut. Vissa kan känna ett sådant obehag att man direkt utesluter gymmet som träningslokal - eller klär sig på ett sådant sätt att man hämmar sin egen träning.

Ett område som kan påverka klädseln handlar om generande hårväxt. Att som kille gå omkring med en väldigt hårig rygg kan innebära en stor skam och utesluta att man löser gymkort. Likväl kan hårväxt vid bikinilinjen, på benen eller armarna göra detsamma för en kvinna.

För att maximera sin träning så behöver man ofta ha kläder som ger maximal flexibilitet och rörlighet; man vill definitivt inte vara påbylsad med långbyxor och heltäckande tröjor. Det blir dessutom för varmt. Vad göra; kan man lösa ett problem med generande hårväxt utan att tvingas raka - eller vaxa - sig inför varje pass? Faktum är att detta numera är möjligt och där en av metoderna som rekommenderas handlar om en hårborttagning med laser.

Hårborttagning med laser fungerar

Först och främst. Att genomföra en hårborttagning med laser innebär inte att du blir hårfri direkt. Det handlar om flera behandlingar snarare än om en enda. Lite beroende på vilket område (du kan genomföra en hårborttagning med laser var som helst på kroppen) och hur kraftig din hårväxt är så varierar också antalet behandlingar. Mellan 3-7 behandlingstillfällen brukar vara en tumregel att förhålla sig till.

Och: du utför inte dessa tätt inpå varandra heller. Håret måste brännas bort i en aktiv fas; det innebär konkret att du måste vila mellan varje behandlingstillfälle. Här kan vilan - återigen beroende på din hårväxt och var på kroppen behandlingen sker - sträcka sig från allt ifrån en månad till tio veckor.

Men, det som väntar på något gott och så vidare: en hårborttagning med laser ger också ett permanent resultat. Det handlar alltså om att byta ihop under en kortare period av livet för att bli av med något som uppenbarligen stör- och hämmar dig i din vardag.

Behandlingen erbjuds i Stockholm

En hårborttagning med laser är en relativt ny metod och det innebär att den är exkluderad till våra större städer - än så länge. Bor du i Stockholm så kan du hitta kliniker som erbjuder behandlingen, likaså om du bor i Malmö och Göteborg. Här finns en i Stockholm.

I och med att det finns en vila mellan varje behandlingstillfälle så skulle vi dock även rekommendera dig som bor i en mindre stad att boka in en tid. Handlar det om en vila på 10 veckor och tre behandlingstillfällen så kanske det motiverar några resor till vår huvudstad?

Behöver ditt barn en barnpsykolog?

12 aug 2018

När bör man uppsöka en barnpsykolog för sitt barn? Ställer man sig den frågan som förälder, är detta ett bra tecken. Det visar på att du som förälder är en omtänksam förälder och uppmärksam på ditt barns mående. Här finns inga regler när det kommer till barns mående. Är man som förälder orolig för ett barn, kan man alltid uppsöka en barnpyskolog och få prata med en professionell barnpsykolog om det som oroar dig som förälder om hur ditt barn mår.

Barnpsykologer har en lång universitetsutbildning

En barnpsykolog har en gedigen och lång utbildning i psykologi på något av landets universitet, eller kanske på ett universitet i något annat land. De som arbetar som barnpsykologer måste få godkännande av Socialstyrelsen. På samma sätt som läkartiteln är en skyddad titel och kräver legitimation för att någon ska få kalla sig läkare och arbeta som det, är psykologer och barnpsykologer också beroende av en legitimation från Socialstyrelsen för att få arbeta och kalla sig barnpsykolog.

Vet du vad ditt barn har varit med om?

Du kanske anar eller till och med vet vad ditt barn har varit med om och vill veta att ditt barn mår bra. Då kan du iaktta ditt barn. Är barnet inte sig självt? Är ditt barn ledset, och ditt barn har varit det under en längre tid, säg under en månads tid, och ledsenheten inte går över, kan det vara ett tydligt tecken på att ditt barn inte mår bra. Inte alla barn är ledsna, om de inte mår bra. Andra barn kan bli aggressiva och riva eller slå andra barn eller till och med sig självt. Det man kan se som förälder, är helt enkelt att ditt barn inte är sig självt, inte är sig likt. Då bör du uppsöka en barnpsykolog som kan ge barnet hjälp att bearbeta det som barnet har varit med om och få berätta för någon om det. 

Barn har andra sätt att berätta än vuxna

Ett barn kan berätta på så många olika sätt. Det vet en barnpsykolog. Ett barn har inte alltid de ord som vi, som vuxna har för att sätta ord på de känslor, tankar eller händelser som barnet har varit med om. Då kan ditt barn få leka, och genom leken tillsammans med en barnpsykolog få hjälp att bearbeta det som har hänt och det som barnet har varit med om. Ett barn kan även måla och rita, och på så sätt genom teckningar berätta vad barnet har varit med om. Barnpsykologer är duktiga på att ge barn chanser att berätta vad de har varit med om. De känner till barns sätt att bearbeta och kan hjälpa barnet på rätt sätt.

Regelbunden träning ger bättre resultat på jobbet

6 aug 2018

De flesta är säkert redan nerlusade med nyheter om hur bra det är med träning för som motmedicin mot alla slags krämpor och besvär. Det kan tyckas som ett evinnerligt tjat om hur bra det är, men här kommer vi med några aspekter som man sällan tänker på när det kommer till kroppen och motion. Här försöker vi vända på perspektiven och vrida på argumentet för att träning är så pass bra för kroppen.

Vi har kroppar ända från stenåldern

Det är inte särskilt ofta som vi tänker på det, men våra kroppar har inte förändrats på något sätt, sedan stenåldern. På den tiden var vår omgivning helt annorlunda. Vi rörde på oss ständigt för att hitta mat, jaga mat eller för att leta efter mat för våra hjordar. Vi gick, klättrade eller kröp nära marken (när vi jagade) och rörde på oss på ett helt annat sätt än vad vi gör just nu. Inte så konstigt då om vi fortfarande har behov av att röra på oss. Kroppen mår helt enkelt som bäst då vi rör på oss.

Blodcirkulationen förbättras

Vi har blodådror i hela kroppen. Musklerna behöver syret som finns i blodet för att kunna fortsätta arbeta. När vi sitter stilla använder vi ryggmusklerna (utan att vi tänker på det). När vi får värk i kroppen, beror det bland annat på att syret i musklerna har tagit slut, och vi behöver mer syre i musklerna – helt enkelt. Då är rörelse i hela kroppen det vi behöver. När vi rör på oss, blir det lättare för hela blodomloppet att föra ut nytt blod i hela kroppen. Därför mår vi bra av rörelse.

Stress förstör hjärnan

Stressar du? Det kan vara olika saker som kan ge stress i vår vardag, ekonomiska bekymmer, tidsbrist eller annat som kan åstadkomma stress i vår vardag. Ihållande och stress som pågår under en mycket lång tid, kan ge bestående skador på hjärnan – det man kallar för utbrändhet. Plötsligt märker man att tankeförmågan inte fungerar som den har gjort innan. Det är då man ska motionera. På samma sätt som musklerna behöver syre i blodet för att kunna fortsätta fungera, behöver hjärnan blod för att fungera. Ju mer blod hjärnan får, desto bättre "mår" den. Om stress ger skador på hjärnan, kan motion stimulera den så att den helnar, och helnar den inte, får den vila av motion. Bättre genomströmning av blod i hjärnan gör att du får ett bättre mentalt mående.

Om du har svårt att komma igång med att röra kroppen på grund av värk, eller stelhet kan du behöva få massage som mjukar upp kroppen. Fråga din arbetsgivare om de har företagsmassage som du skulle kuna utnyttja. Eller friskvårdsbidrag som du kan få för att stimulera personalen att röra på sig mer.

Kan en bröstförstoring passa dig?

24 jun 2018

Hårt slit lönar sig. Efter flera månader av träning och bättre kost så har du äntligen kommit i den form du siktat på. Du orkar mer, du är starkare och du känner dig både piggare och fräschare - något som avspeglas både i det sociala livet och i ditt yrke. Träningen har gått från ett ok att bära till en del av ditt liv. Du är väldigt nöjd - om man bortser från en sak: dina bröst har minskat i omfång.

Det senare är inte alls ovanligt vid en viktnedgång. Faktum är att brösten ofta dels minskar i omfång och dels också - tyvärr - tappar lite spänst. Kort och gott; din träning har gett dig en kropp som kanske ser ut att vara huggen i granit - men det gäller inte dina bröst. Naturligtvis kan detta vara problematiskt och skapa vissa skamkänslor under sommaren så det är dags att gå på stranden och visa upp den kropp man kämpat för att få.

Det finns dock en lösning och detta i form av en bröstförstoring. En bröstförstoring som tillhör ett av de vanligaste ingreppen inom estetisk kirurgi - inte bara i Sverige, utan över hela världen.

Det är inte ett riskfritt ingrepp

I texten ovan så kan det låta som om en bröstförstoring kan tas lite som en klackspark. Så är det definitivt inte. Tvärtom så handlar det om ett ingrepp som är att likna vid vilken operation som helst. Dels så kommer det en fara med att bli sövs och dels så finns det faror som kan komma senare - infektioner, implantat som spricker, så kallad rippling (där huden vid implantatet blir alldeles knottrig) och kapselkontraktur (en förhårdnad som gör ont).

En bröstförstoring må vara ett vanligt ingrepp - men det är inte ett helt säkert sådant. Åtminstone inte om man väljer fel klinik.

Läs på och undersök innan en bröstförstoring

Det är en fråga att ta på stort allvar - läs på ordentligt!. Bor du i Stockholm så finns det väldigt många kliniker som erbjuder en bröstförstoring och där alla har olika typer av implantat, olika typer av tekniker och - framförallt - olika priser. Det senare är tyvärr det avgörande för många: man väljer klinik med plånboken snarare än i syfte att få ett så bra, hållbart resultat som möjligt.

Tittar man dessutom vidare på detta så är det heller inte ovanligt att se hur svenskar reser till Polen, Litauen, Estland och Lettland för en bröstförstoring och väl där få ett ännu mer förmånligt pris. Vi säger tyvärr med den fruktansvärda händelsen som inträffade i Polen för några år sedan då en svensk tjej hamnade i koma efter en misslyckad bröstförstoring.

Det handlar A) om att minimera riskerna för komplikationer och B) om att få ett resultat som man trivs med och som motsvarar de förväntningar man har. Kontakta gärna Socialstyrelsen för att få hjälp att utesluta sämre aktörer på marknaden och se till att läsa på mycket innan. Hur utför man en en bröstförstoring, var sätter kliniken snittet, har man nöjda kunder - kan du ringa någon av dessa - och vilka garantier ges på exempelvis implantaten?

Låt ansiktet slappna av med Botox

18 jun 2018

En del muskler i ansiktet får faktiskt för mycket träning. Ofrivilliga muskelsammandragningar till exempel runt mungiporna och mellan ögonbrynen är riktigt jobbigt. Ofta beror det på stress,. ett inte ovanligt inslag i vardagen i Stockholm. Många människor i Stockholm går runt med rynkade ögonbryn utan att de tänker på det. Man kommer att tänka på en del föräldrars uppmaning till sina barn när de är små: ”Sluta göra grimascher, de kan fastna!”. Och tyvärr måste vi väl tillstå att det ligger ett korn av sanning i detta befängda påstående. Om man rynkar pannan tillräckligt länge så får man ganska ordentliga rynkor i pannan. Kanske inte just för barn, men i alla för personer i medelåldern och uppåt.

När linjerna blir rynkor

Deprimerande nog kan även ymnigt skrattande ge dig rynkor, framför allt runt ögonen, så kallade kråksparkar. Man kan ju tycka att det mest ser naturligt och charmigt ut, men den som fasar för att bli gammal och att det ska synas kan det vara riktigt jobbigt. Så vad ska man då göra när de fina linjerna i ansiktet permanentas och blir till rynkor? Börjar man tänka på dem är det snart det enda man tänker på när man ser sig i spegeln.

Ja, antingen accepterar man att man håller på att bli äldre och att det är en naturlig utveckling, eller så sätter man in motmedel. Det mest beprövade motmedlet heter Botox och är ett läkemedel framställt av ett nervgift som heter Botulinumtoxin A. Det låter mer dramatiskt än vad det är, produkten Botox och dess syskon (t ex Vistabel) är kraftigt försvagade varianter av giftet, så även om vissa med darr på rösten talar om att spruta in nervgift i ansiktet är det en aningen överdriven version av sanningen. Med det inte sagt att det inte kan gå på tok om behandlaren är oerfaren och saknar rätt kunskaper.

Får musklerna att slappna av

En korrekt utförd behandling med Botox är helt säker. Botox har en förmåga att stänga av nervimpulserna lokalt i det injicerade området, vilket gör att muskelsammandragningarna stannar av. Rynkan mellan pannan är beroende av att musklerna hela tiden drar ihop sig, så när musklerna slappnar av kan huden också slätas ut. Det tar normalt 3-4 dagar innan effekten av en Botoxinjektion syns fullt ut. Därefter verkar medlet i ungefär tre månader, varpå effekten klingar av. Vill man fortfarande inte se några rynkor är det då därför bara att gå tillbaka till kliniken och upprepa behandlingen.

Vänd dig till proffsen

Vill du behandla dina rynkor med Botox måste du vända dig till en certifierad klinik där det finns legitimerad och certifierad personal. Det erbjuds behandlingar med Botox lite varstans i Stockholm, men långt ifrån alla är säkra att gå till. Helst ska det vara en legitimerad läkare som utför behandling, men en sjuksköterska eller tandläkare är fullt godtagbara alternativ. Låt inte någon annan än nämnda yrkesgrupper utföra behandlingen om du vill vara säker på att den utförs korrekt. Resultatet kan då i stället bli en totalförlamning i övre delen av ansiktet, visserligen övergående efter några månader. Synproblem kan också förekomma. Det finns många skrupelfria aktörer i Stockholm som erbjuder Botoxbehandlingar billigt, stöd inte deras verksamhet.

Mer om botox: https://www.botoxstockholm.biz.

← Äldre inlägg