Har din gyminstruktör förmågan att dra med sig gruppen?

Träning är något som till stor del drivs av motivation. Det inre drivet måste finnas där och det måste vara tillräckligt starkt för att man ska kunna välja en tur i löparspåret framför en sittning i den egna soffan. Man brukar säga att det handlar om att skapa goda vanor och egna rutiner. Det kan förklaras av att det tar tid innan man känner att träning är roligt att utföra.

De första tio-tjugo gångerna är inte alls speciellt roliga; det handlar om ett rent slit och där måste man verkligen ha det inre drivet vi talade om. Klarar man av att exempelvis utföra en morgonpromenad femton mornar i följd så kan plötsligt den sextonde kännas som en ren njutning. Avstår du från promenaden under en dag så skriker kroppen efter denna. Du har vant dig - din träning har blivit en rutin som du förhoppningsvis inte kan klara dig utan.

I vissa fall så mår man bra av variation och ibland så kan en annan röst än sin egen vara avgörande. Det vi ska titta närmare på här handlar om gym och klasser som finns att delta i där. I stort sett varje gym har olika typer av klasser som man kan anmäla sig till. Det kan vara spinning, det kan vara Grit, det kan vara cirkelträning, zumba, eller kanske om uthållighetsträning som sker utomhus.

Att delta i sådana klasser har många fördelar så man dels får en allsidig typ av träning och dels också rycks med av de andra deltagarna. Vi skulle dock säga att den viktigaste personen vid en sådan klass - oavsett vilken - är den som leder allting: träningsinstruktören.

Att den som leder passet har en förmåga att entusiasmera och dra med sig alla är extremt viktigt och talande i sammanhanget är att en sådan person ofta genomfört en ledarskapsutbildning. En ledarskapsutbildning fungerar på samma sätt för en gyminstruktör som för en chef på ett större företag: den ger nycklarna att se varje individ, pusha varje enskild deltagare och därigenom ge hela gruppen i spark i rumpan där alla drar nytta av varandra.

Blir du sedd och peppad av instruktören?

Helt lätt är det inte. En instruktör på gymmet i Stockholm ska leda en klass om kanske 20 personer där alla - utifrån sina egna förutsättningar - ska träna så hårt som möjligt under en viss tid. Hur ska han/hon kunna får alla att känna att det var roligt, att det var tillräckligt tufft och - framförallt - att de kommer att återvända?

En nyckel - och det som skiljer en bra tränare mot en sämre - är att den förre ser alla. En sämre tränare fokuserar ofta enbart på några få personer i varje klass och dessa är ofta de som är bäst tränade. Det är naturligt - men det är inte så ett bra ledarskap ser ut.

En ledarskapsutbildning skapar starkare grupper

En ledarskapsutbildning handlar mycket om att få en svagare länk att bli starkare då gruppen kommer att bli mer effektivt och homogen genom detta. Uppmuntrar man och motiverar den som är lite sämre tränad så kommer denne att växa - både som person och rent fysiskt sett till sina ökade resultat.

Det är således någonting som du ska tänka på då du besöker ett gym i syfte att delta i klasser - eller för att anlita en personlig tränare. Har denne en relevant ledarskapsutbildning i bagaget så kommer du att nå bättre resultat. De gym som kostar lite mer pengar brukar satsa hårdare på utbildning hos sina instruktörer och tränare. Därför kan det vara en fördel att välja ett sådant då chanserna är större att du blir biten och plötsligt ser träningen som en viktig del i ditt vardagliga liv.

19 May 2018