Hur presterar du på gymmet?

Det är skillnad på gym och gym. Naturligtvis. Vissa gym fokuserar mer på en helhet där man ser medlemmarnas träning som en upplevelse - man vill ha olika klasser, man ser till att omklädningsrummen är stora, fräscha samt utrustade med olika moderniteter, man lägger fram handdukar, schampo, tvål och balsam och man ser till att all utrustning inne på gymmet är av högsta klass. Till detta har man en serviceinriktad personal som gör sitt allra bästa för att skapa en familjär stämning.

Andra gym fokuserar på att kunderna ska kunna träna - punkt slut. Det finns omklädningsrum, det finns duschar och det finns utrustning för att kunna träna hela kroppen. På ett sådant gym står träningen i fokus. Vilket man föredrar är naturligtvis en fråga om tycke och smak såväl som för den egna plånboken - det förra gymmet har en högre prislapp.

Hur man presterar och utvecklas handlar även det om vilken typ av person man är. Vissa presterar bättre i en miljö där träningen har högsta prioritet - man vill kunna komma in på gymmet, träna och svettas utan att någon bryr sig. Andra får bättre resultat av miljön; av att ta på sig fina träningskläder och ryckas med av stämningen som lokalen skapar. Som sagt - en smaksak. Oavsett vilket dock. Inga bra resultat kommer att komma om gymmet i fråga har undermålig ventilation. En fråga som ska tas på allvar.

Har ditt gym genomfört en OVK besiktning?

Cirkulerande, frisk luft är viktig i alla typer av lokaler. Det gör oss piggare, det ökar vår koncentrationsförmåga och det förhindrar bakterier från att spridas. I Sverige så har det funnits - och finns till viss del fortfarande - ett problem med undermålig ventilation. För att erbjuda god sådan i alla typer av byggnader, fastigheter och lokaler så införde man 1992 ett beslut om åtgärder.

Detta kallas för en OVK besiktning och det innebär att varje fastighetsägare i Sverige är skyldig att på givet datum boka in en firma för att få ventilationen kontrollerad. Om en OVK besiktning skulle påvisa brister så måste dessa åtgärdas inom en viss tid - annars döms man till ett vite.

Ett gym är definitivt inget undantag. Tvärtom - där en god ventilation en förutsättning för att kunna nå de resultat man vill. Om luften står stilla så blir träningen inte alls optimal. Dessutom så kommer störande saker som lukt av svett att påverka också. Hostar någon - ja, då riskerar man att själv bli sjuk och så vidare.

Hur vet jag att en OVK besiktning är utförd?

För att säkerställa att ditt gym genomfört en OVK besiktning så kan du titta vid entren. Där ska nämligen ett intyg sättas upp - väl synligt för alla. Detsamma gäller om du bor i en lägenhet.

Din fastighetsägare kommer då att sätta upp intyget om en OVK besiktning exempelvis på anslagstavlan där alla era namn står. Håll utkik på ditt gym. Frisk luft kommer att ge dig bättre resultat, det garanterar vi.

23 May 2018