Låt ansiktet slappna av med Botox

En del muskler i ansiktet får faktiskt för mycket träning. Ofrivilliga muskelsammandragningar till exempel runt mungiporna och mellan ögonbrynen är riktigt jobbigt. Ofta beror det på stress,. ett inte ovanligt inslag i vardagen i Stockholm. Många människor i Stockholm går runt med rynkade ögonbryn utan att de tänker på det. Man kommer att tänka på en del föräldrars uppmaning till sina barn när de är små: ”Sluta göra grimascher, de kan fastna!”. Och tyvärr måste vi väl tillstå att det ligger ett korn av sanning i detta befängda påstående. Om man rynkar pannan tillräckligt länge så får man ganska ordentliga rynkor i pannan. Kanske inte just för barn, men i alla för personer i medelåldern och uppåt.

När linjerna blir rynkor

Deprimerande nog kan även ymnigt skrattande ge dig rynkor, framför allt runt ögonen, så kallade kråksparkar. Man kan ju tycka att det mest ser naturligt och charmigt ut, men den som fasar för att bli gammal och att det ska synas kan det vara riktigt jobbigt. Så vad ska man då göra när de fina linjerna i ansiktet permanentas och blir till rynkor? Börjar man tänka på dem är det snart det enda man tänker på när man ser sig i spegeln.

Ja, antingen accepterar man att man håller på att bli äldre och att det är en naturlig utveckling, eller så sätter man in motmedel. Det mest beprövade motmedlet heter Botox och är ett läkemedel framställt av ett nervgift som heter Botulinumtoxin A. Det låter mer dramatiskt än vad det är, produkten Botox och dess syskon (t ex Vistabel) är kraftigt försvagade varianter av giftet, så även om vissa med darr på rösten talar om att spruta in nervgift i ansiktet är det en aningen överdriven version av sanningen. Med det inte sagt att det inte kan gå på tok om behandlaren är oerfaren och saknar rätt kunskaper.

Får musklerna att slappna av

En korrekt utförd behandling med Botox är helt säker. Botox har en förmåga att stänga av nervimpulserna lokalt i det injicerade området, vilket gör att muskelsammandragningarna stannar av. Rynkan mellan pannan är beroende av att musklerna hela tiden drar ihop sig, så när musklerna slappnar av kan huden också slätas ut. Det tar normalt 3-4 dagar innan effekten av en Botoxinjektion syns fullt ut. Därefter verkar medlet i ungefär tre månader, varpå effekten klingar av. Vill man fortfarande inte se några rynkor är det då därför bara att gå tillbaka till kliniken och upprepa behandlingen.

Vänd dig till proffsen

Vill du behandla dina rynkor med Botox måste du vända dig till en certifierad klinik där det finns legitimerad och certifierad personal. Det erbjuds behandlingar med Botox lite varstans i Stockholm, men långt ifrån alla är säkra att gå till. Helst ska det vara en legitimerad läkare som utför behandling, men en sjuksköterska eller tandläkare är fullt godtagbara alternativ. Låt inte någon annan än nämnda yrkesgrupper utföra behandlingen om du vill vara säker på att den utförs korrekt. Resultatet kan då i stället bli en totalförlamning i övre delen av ansiktet, visserligen övergående efter några månader. Synproblem kan också förekomma. Det finns många skrupelfria aktörer i Stockholm som erbjuder Botoxbehandlingar billigt, stöd inte deras verksamhet.

Mer om botox: https://www.botoxstockholm.biz.

18 Jun 2018