Pusselmatta eller gymmatta till gymgolvet?

Har du, som många andra, ett litet hemmagym i källaren? Kanske ett löpband, några vikter och andra träningsredskap som uppmanar till träning i hemmet istället för på gymmet. Då har du säkert även funderat över att lägga ett gymgolv som både skyddar golvet och skapar ett skönare underlag att stå på under träningen. Men vilket gymgolv ska väljas? Det finns flera olika modeller av gymgolv och ett sätt att kategorisera dem är om det är en större gymmatta eller en så kallad pusselplatta.

Som gymgolv fyller dessa två alternativ samma funktion, dvs. att skydda och skapa skönare underlag. Däremot finns det vissa skillnader som är avgörande för vad som ska väljas.

Pusselplattan

För den mindre ytan kan pusselplattan fylla sin funktion. Mindre bitar i skumplast eller liknande material som är formade som pusselbitar. Därmed kan man bygga ihop sitt eget gymgolv helt efter vilket behov man har.

Dessutom är det enkelt att laga detta alternativ. Skulle en pusselbit gå sönder är det bara att ta bort just den och ersätta med en ny bit. Man kan därmed alltid ha ett snyggt gymgolv utan att det uppstår någon större merkostnad.

Nackdelen med pusselplattor är priset och är det ett större gymgolv som ska läggas kan det bli riktigt dyrt.  Pusselbitarna varierar visserligen i storlek men är ungefär 30 - 60 kvadratcentimeter. Därmed får man räkna med 4 - 8 plattor per kvadratmeter. De billigaste mattorna (som ofta kallas för golvskydd istället för gymmatta) kostar från ca 250 kr per kvadratmeter. Beroende på önskemål om tjocklek eller design kan det självklart bli betydligt dyrare. Ett lite bättre alternativ kostar ca 500 kr per kvadratmeter.

Gymmatta / Underlagsmatta

Underlagsmattor och gymmattor finns i flera olika tjocklekar och i olika material. De minsta är stora som en vanlig träningsmatta som används vid situps medan de större kan täcka stora delar av ett rum. Självklart kan man kombinera en underlagsmatta med pusselplattor för att skapa extra stötdämpning i vissa delar av gymmet.

En fördel är priset då det ofta är billigare att köpa en stor matta än pusselbitar. Det finns även en fördel att små skarvar inte uppkommer så som det gör med pusslet. Därmed samlas inte smuts lika lätt. Däremot är skador som uppkommer näst intill omöjliga att laga. Blir det en större reva eller ett hål på en underlagsmatta kan hela mattan behöva bytas ut. Därmed kan det mycket väl bli dyrare i längden än pusselmattan som lättare kan kompletteras.

Vilken lösning du ska använda dig av för att skapa passande gymgolv beror alltså delvis på gymgolvets storlek men även vilken flexibilitet du eftersträvar.

Läs mer om gymgolv här.

17 Jun 2018