Råd från PT: Maskiner eller fria vikter - del 2

För inte särskilt många år sedan så fanns det i stort sett bara mavikterskiner på de flesta gym. I dag har i stort sett alla gymanläggningar en kombination av maskiner och fria vikter.

Vi har bett personliga tränaren och fitnessinstruktören Katarina Haugen gå igenom för- och nackdelar med vikter och maskiner. I förr artikeln redogjorde Katarina för maskinerna plus och minus. Denna gång är det dags att titta närmare på de fria vikterna. Bra att tänka på nästa gång du besöker ditt gym.

 Katarinas plus med att använda fria vikter:

  • Har du begränsat med tid ska du använda fria vikter. Kroppen använder sig av mindre stabiliserande muskler, vilket gör att man får mer gjort på kortare tid. Knäböj och marklyft är mycket bra övningar med fria vikter, vid dessa övningar är det inte många muskler som vilar.
  • Range of Motion. Förkortat ROM innebär detta att du har möjlighet att röra dig fritt och inte blir låst i vissa positioner. Detta gör att du kan röra dig på ett naturligt sätt.
  • Du använder höger och vänster arm separat när du tränar med hantlar. På detta sätt upptäcker du enkelt obalanser, som du sedan kan träna upp.
  • Det finns ett närmast oändligt antal rörelser man kan använda när man tränare med hantel eller skivstång.
  • Funktionella rörelser. Rörelserna man gör när man tränar med fria vikter liknar våra dagliga rörelser mer än när man tränar med maskin.

Katarinas minus med fria vikter:

  • Längre inlärning. Det är svårare att lära sig att träna med fria vikter, och ibland kan man behöva en PT eller en annan kunnig person på gymmet för att lära sig hur man ska göra. Det är viktigt att man använder korrekt teknik, annars är träningen bortkastad.
  • Man behöver hjälp. När man tränar exempelvis bänkpress kan man behöva hjälp när man vill öka belastning och prestation. Var inte rädd att fråga någon på gymmet om hjälp om du inte redan har en träningskompis.
  • Större skaderisk. Vet du inte hur man gör och har dålig teknik med fria vikter så ökar risken för skador. Fråga en PT eller någon annan kunnig person om du gör rätt.

Katarinas analys: vem ska använda fria vikter?

Alla som har möjlighet bör använda fria vikter på gymmet! Jag kan inte komma på någon bra anledning att inte göra det. Det fungerar bäst om du vill bli starkare, bygga muskler, bli bättre på din sport eller hålla dig i form till vardags.

För en nybörjare kan det vara lättare att  börja med maskiner, men jag rekommenderar en stegvis övergång till fria vikter! Gör det i din egen takt tills du känner dig säker!

23 Feb 2017