Ska man äta frukost innan man tränar på morgonen?

Frukost sägs vara dagens viktigaste mål. Men nu finns nya rön som aktualiserar frågan - ska man äta frukost innan man tränar på morgonen?

Ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en tiggare. Det har du kanske hört förr av dietister eller andra som arbetar med kostråd för att stärka folkhälsan i Sverige. De brukar hylla frukosten.

På senare tid har dock vetenskapen tagit fram nya rön som visar att frukosten inte självklart måste vara dagens viktigaste mål. I alla fall inte för alla. Samtidigt som frukosten sätter fart på kroppens ämnesomsättning och ger ny energi har det nu visat sig att just de som äter en stor frukost på morgonen ofta äter mer under en dag än de som äter lite på morgonen. De som äter ett rejält mål mat tidigt på dagen får totalt i sig mer kalorier under en dag. Men de förbränner också mer då de är mer aktiva. Du som tränar på morgonen bör fundera över vad du vill uppnå med din träning innan du tar beslut om du när du ska äta som en kung, prins eller tiggare.

Ben som går på träningsmaskin

Fart på ämnesomsättningen

Forskningen kan visa siffror som pekar på att personer som regelbundet äter frukost har ett längre Body Mass Index, alltså ett mer hälsosamt BMI. Den här gruppen har också mindre problem med sjukdomar som hänger ihop med kroppens ämnesomsättning. Barn som äter frukost gör ofta bättre resultat i skolan och har mer sällan övervikt och fetma. I förlängningen är det enligt statistiken bra att äta frukost för att hålla en jämn blodsockernivå under dagen och undvika diabetes. Det gäller både barn och vuxna.

Fastande mage för träning

En del undrar om det är skadligt för kroppen att träna innan man ätit frukost. Nej det är det inte. Däremot kanske du inte orkar lika mycket. Vi får komma ihåg att vi från början är stenåldersmänniskor och våra kroppar har inte utvecklats särskilt mycket sen dess. Även om det civiliserade samhället ser helt annorlunda ut i dag och du kan gå in på café och beställa ett frukostpaket, så är din kropp skapad för att klara av att springa, fly, jaga eller att bli jagad tidigt på morgonen utan mat i magsäcken. Det är inte fel att vara fysiskt aktiv innan frukost.

Styrketräning kräver energi

Vad du ska stoppa i dig före träningspasset beror på vad du vill uppnå med din träning. Om du ska styrketräna och bygga muskler behöver du energi. Då kan det vara klokt att ha ätit ett par, eller bara någon timme innan du går till träningslokalen. Du ska äta så att du orkar lyfta tung, släpa och pressa på i lyften. Du kan välja att äta kolhydrater och protein innan ett hårt styrkepass. Protein ger kroppen en signal om att nu är det dags att bygga muskler och kolhydrater ger dig bra ork. Vill du samtidigt bränna fett är det bra att veta att muskler hjälper dig att bränna fett när du vilar.

Konditionsträning svårt på mätt mage

Du som siktar på att få upp konditionen och vill träna med hög intensitet kan istället se till att det går mer än två timmar mellan frukost och motionspasset. Är du mätt är det ofta svårt att springa eller röra sig snabbt och intensivt. Vill du träna på morgonen är det kanske en bra idé att springa före frukosten för att dagens schema ska gå ihop.

27 Mar 2020