Sugen gå ergonomiutbildning?

Det är ju många som gör ett byte av yrke mitt i livet. Det som man valde att utbilda sig till när man var ung, kanske inte längre passar eller intresserar en när man väl har kommit till medelåldern. Man kanske har ändrat livsinriktning och vill göra annat. Är du mer intresserad av hälsa och hur man kan må bra, kanske du har funderingar på att gå någon utbildning inom ergonomi?

Det är ju allt viktigare numera att arbeta längre i livet än vad man gjorde förut när 65 var åldern då man gick i pension. Förut levde många fram tills de var 70. Att då få vara ledig de sista 5-10 åren i livet var viktiga. Idag lever många tills de är både 80 och 90. Att då fortsätta gå i pension vid 65, innebär att man är ledig i cirka 30 år. Det blir väldigt många år för den yngre generationen att försörja för de äldres ledighet.

Ergonomi viktig vid förlängt arbetsliv

Det är med de förutsättningarna så viktigt att de som arbetar – och som kanske ska arbeta i 50-60 år, att de arbetar på sätt som gör det möjligt att arbeta i så många år. Sitter man vid ett skrivbord, bör skrivbordet gå att höja och sänka så att man kan stå vid det. Skrivbordsstolen bör vara så bekväm att ryggen kan lastas av och att man slipper spänna axlarna. Den som bär tunga saker bör få vetskap om hur man kan bära utan att belasta ryggen på fel sätt. Det är här som alla ergonomer kommer in i bilden och ska kunna avbelasta felaktiga lyft och belastningar. Att sitta lägger en påfrestning på ryggen, men om man står då och då, eller hela tiden, avbelastar man ryggen. Även monotona rörelser med armarna kan ge skador på armbåge och handleder.

När man arbetar med kroppen

Arbetar man som hantverkare, och bär många tunga material och redskap då behöver man en ergonom som kommer till arbetsplatsen och kan hjälpa byggarna med att skapa en arbetsmiljö som som inte belastar arbetarna på ett felaktigt sätt. På liknande sätt är det även för sjuksköterskor och undersköterskor som har många tunga lyft på jobbet med patienter. Alla dessa yrken behöver utmärkta redskap för att kunna utföra sitt arbete men utan att slita på kroppen på fel sätt. En ergonom kan förutse vilka rörelser som kan skada kroppen och kan erbjuda ergonomiska hjälpmedel.

30 Jan 2020