Tandvärk påverkar vardag och träning

Många av oss har en förmåga att hitta små distraktioner som hindrar oss från att genomföra den träning vi planerat. Det kan handla om att man “kommer på” att man måste handla, att man plötsligt inser att man borde städa och att man kanske plötsligt inser vikten av att läsa en god bok som man länge planerat att sätta tänderna i. Träningen blir åsidosatt för att man innerst inne A) inte orkar B) inte vill eller C) vet att det kommer att bli jobbigt.

Kort sagt; vi har - precis som med allt annat som kräver en uppoffring och en ansträngning - en förmåga att själva ställa ut lagom stora hinder som gör att vi skjuter det viktiga på framtiden. Det kan likväl handla om jobb, det kan handla om ett jobbigt samtal och det kan handla om ett viktig möte med banken.

Gällande träning så finns det inga genvägar. Man måste hugga in och man måste inse att motivation är en färskvara. Det finns studier som visar att det krävs ungefär tjugo träningstillfällen innan den förvandlas från ett slit till ett måste. Enkelt förklarat: vill du gå ner i vikt, eller få mer muskler så måste du vara beredd på att snöra på dig löparskorna eller gå på gymmet tjugo gånger innan det blir roligt, lustfyllt och - faktiskt: ett beroende.

Om skador och vikten av en akuttandläkare

Om skador stoppar då? Det andra stora skälet till varför man skjuter upp ett träningspass handlar om att man inte kan. Man har en skada, man har ont och man kan av den anledningen inte träna i den omfattning - eller hur - man vill. Skador är tyvärr en del av träning; ibland så drabbas man av smärta som kan förhindra den vanliga träningen. Viktigt i detta är, enligt oss, två saker: att våga ta hjälp och att vara flexibel. Går man för länge med värk så kan den förvärras och man kan tvingas till ännu längre vila än man räknat med - något som i sin tur sabbar det sug kring träning man byggt upp.

Att besöka en naprapat eller en kiropraktor är två stycken exempel på hur muskulära skador kan undersökas - och korrigeras - utan att för mycket vatten hinner rinna under broarna.

Flexibiliteten å sin sida handlar mer om att anpassa träningen. Ensidig träning skapar ofta förslitningsskador. Det är en aspekt att ha åtanke gällande flexibilitet - tränar du samma muskler, kör exakt samma pass och aldrig varierar din träning så kommer du, förr eller senare, att få ont.

Och, här kommer det andra delen: har du ont i någon kroppsdel - är det då inte möjligt att träna någon annan? En värkande vad kanske kan innebära ett större fokus på överkroppen? En smärtande handled kanske innebär att nästkommande veckas träningar spenderas i elljusspåret?

tandvärk vid tandborstning

Besök en akuttandläkare i Stockholm

Det finns egentligen två saker som kan hindra träning (vi bortser från sjukdomar här) och det är en värkande rygg och värkande tänder. Ryggen är en självklarhet. Den påverkar hela kroppen; har du ryggskott eller diskbråck så kommer du knappt att kunna röra sig och än mindre träna.

Tänderna då? ja, har du någonsin haft tandvärk så vet du att detta är en sak som är omöjlig att bortse ifrån. Tandvärk påverkar hela allmäntillståndet och ligger hela tiden som en blöt, kall fil över vardagen. Akut tandvärk kan man inte - oavsett vad man gör - tänka bort. Det man lyckligtvis kan göra dock - det är att besöka en akuttandläkare. En akuttandläkare erbjuder sina tjänster oavsett om det är helg eller en sen kväll; det som är bra är att man även har anpassat sin kalender för att ta emot med akuta fall.

Du går, förenklat, före i kön om du besöker en akuttandläkare och du slipper spendera timmar sittande i ett väntrum. I Stockholm så finns det flera mottagningar som erbjuder den här tjänsten och man har således goda möjligheter att snabbt nå en lösning på tandvärken. I mindre städer så finns det inte lika stort urval - men där är å andra sidan behovet också mindre.

Priset för en akuttandläkare och ett besök hos en sådan är lite högre och man får ofta betala några kronors påslag för tjänsten. Men, det brukar definitivt vara värt det. Tandvärk är, som sagt, något som påverkar hela vardagen och som definitivt kan sabotera ditt träningsupplägg och det regelbundna flöde av motion du byggt upp.

Läs mer om akuttandvård härhttp://www.akuttandläkarestockholm.net

21 Mar 2018