Utbilda dig till personlig tränare

Hälsobranschen har exploderat på senare och många vill vara en del av den. Det är väldigt inne med kost, träning och hälsa. Det står dagligen i tidningarna om olika hälso- och träningstips. Samma trend ser vi på TV med olika serier i samma tema. Det finns gym och träningslokaler överallt. Och i och med att nya sorters människor hittat till gymmen så ställs det mer krav på intruktörer och experter.

Människor i allmänhet förstår idag på ett helt nytt sätt hur viktigt det är att leva hälsosamt för att få ett långt och friskt liv. 

Det har gjort att många nya yrken har kommit till i kölvattnet av hälsoboomen. Och då såklart har det kommit ett antal utbildningar och kurser som till exempel kostrådgivare, gympaledare, träningsintruktör och personlig tränare, så kallad PT.

Arbeta som PT

Alla som vill få resultat av sin träning måste göra rätt. En felaktig träning kommer inte ge ett bra resultat och det är lätt att skada sig. Med en personlig tränare, så kallad PT, får man en individuidanpassad fysisk träning för maximalt resultat. Det kan också handla om rehabilitering efter skada eller sjukdom samt ren friskvård.

Hand i hand med träningen måste även kosten gå. Om man slarvar med kosten kommer träning eller motion inte att få väntat resultat.

Hur utbildar man sig inom friskvård?

Det finns väldigt många utbildningar att välja på. Om man tänker sig en framtid som personlg tränare finns det flera alternativ. Det finns olika inriktningar som till exempel funktionell träning, träning för elitidrottare, träning för personer med funktionsnedsättning, träning för seniorer och gravida eller nyblivna mammor. Man får lära sig sätta upp personliga träningsprogram beroende på behovet.

Teori varvas med praktik under utbildningen för att bli en personlig tränare. Många företag har specialiserat sig på kurser och utbildningar. 

Vilka alternativ finns?

Dels finns det klassiska utbildningar och kurser för att bli licensierad PT, men det har också tillkommit distansutbildningar där teorin görs på distans medan praktiken sköts på plats.

I en PT-utbildning ingår alla delar för att få svensk och internationell licens (EuropeActive). Det ingår även näringslära, livsstilscoaching och entreprenörskap. 

Vad innehåller utbildningen? 

Ett vanligt upplägg för att bli PT är man går igenom anatomi och rörelseanalys, fysiologi, träningslära, livsstilscoaching, ledarskap, entreprenörskap, hälsoanalys, kostkunskap, träning med skivstång, gym, kettlebells och kroppsviktövningar som till exempel core, TRX, aktiva övningar samt utomhusträning.

Efter godkänd utbildning är man certifierad och kan arbeta som personlig tränare.

 

 

29 Mar 2019